‘Waterstof kan voor elk station interessant zijn’

DEN HAAG – In de herfst van dit jaar start Connexxion een pilot met een hybride waterstofbus in de regio’s Duin- en Bollenstreek, Leiden-Rijnstreek en Midden-Holland. De bus wordt woensdag gepresenteerd. Het gaat om de modernste waterstofbus van zijn soort in Europa. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN

Elke pomphouder moet zelf een afweging maken of het aanbieden van waterstof interessant is voor zijn bedrijf. Wachten op een landelijk dekkend netwerk van vulpunten is niet altijd noodzakelijk. Dat zei waterstofspecialist Hans van Wermeskerken van Ballast Nedam onlangs tijdens een symposium op Ecomobiel, een vakbeurs voor duurzame mobiliteit. “Als in jouw omgeving een fleetowner op waterstof wil rijden, kan het al lucratief zijn.” Ook werd tijdens de beurs bekend dat een waterstofplatform in oprichting is, dat serieuze stappen wil zetten naar een groot netwerk van vulstations.

Elk tankstation is een aparte business case volgens Van Wermeskerken. Het aanbieden van waterstof kan voor een pomphouder interessant zijn, ook als in Nederland nog nauwelijks andere waterstofstations zijn. “Als er een transporteur om de hoek zit, die zijn wagens op waterstof wil laten rijden, heb je al een mooie business case. De voertuigen van bedrijven die op waterstof rijden, gaan meestal niet het hele land door. Denk aan taxibedrijven of OV-bedrijven. Die rijden vaak regionaal en hebben daarom helemaal geen landelijk dekkend netwerk nodig.”

Zero emission

Ballast Nedam ziet een toename van het aantal waterstofinitiatieven in verschillende markten, zoals het openbaar vervoer. Dat wil in 2025 volledig ‘zero emission’ rijden. “Met de bij ons aanwezige kennis en kunde zijn wij flexibel genoeg om hierop in te spelen en de pomphouder een veilig en betrouwbaar product te bieden. Onze focus ligt op het klantspecifiek ontwerpen tegen een acceptabele kostprijs, waarbij zaken als levensduur en service & onderhoud centraal staan”, aldus het bedrijf.

In opdracht van het Vlaams-Nederlandse WaterstofNet bouwt Ballast Nedam momenteel een 700 bar waterstoftankstation in België en recent ook een 350 bar station in Helmond. “Wij bieden een compleet productenpakket en zijn in staat een tankstation aan te bieden, waar alle alternatieve transportbrandstoffen kunnen worden getankt.”

Waterstoftankstation

Onlangs werd bekend dat enkele grote bedrijven in Duitsland serieuze plannen hebben om te investeren in de bouw van bijna 400 waterstoftankstations. De zes bedrijven hebben zich verenigd in het H2Mobility-platform en willen binnen tien jaar een landelijk dekkend netwerk van waterstofvulpunten hebben geopend langs Duitse snelwegen.

Ook in Nederland is een soortgelijk H2Mobility-platform in oprichting. Dat platform wil serieuze stappen zetten richting het stimuleren van rijden op waterstof. “We willen de komende periode gebruiken om met diverse partijen aan tafel te zitten en concrete doelstellingen formuleren”, legt mede-initiatiefnemer Eric Beers uit, tevens voorzitter van het Platform Elektrische Mobiliteit (PEM). De doelstellingen van het Nederlandse H2Mobility moeten nog worden bepaald. Daarover gaan diverse partijen (onder meer  brandstofleveranciers en infrastructuurbouwers) de komende maanden met elkaar in conclaaf.

Toyota

Voor Ecomobiel waren ook enkele andere sprekers uitgenodigd, onder wie senior manager European & Government Affairs Didier Stevens van autoproducent Toyota. Momenteel test het Japanse bedrijf op grote schaal waterstofauto’s in het thuisland en in Amerika. De autoproducent is enthousiast over de resultaten van de tests en ziet mede daarom waterstof als een belangrijke brandstof voor de toekomst. Het Japanse bedrijf verwacht in 2015 te beginnen met het op grote schaal produceren van auto’s die rijden op waterstof.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.