handen

Branche en bonden ver weg van akkoord over cao

handen

De onderhandelaars voor de nieuwe CAO Tank & Was zijn ver van elkaar verwijderd. Over een maand moet er een nieuwe CAO zijn, maar op vrijwel geen enkel punt is overeenstemming bereikt. Dat melden zowel Beta als FNV. Op 10 oktober ontmoeten beide partijen elkaar weer.

De huidige CAO Tank & Was loopt tot 31 oktober 2013. Het liefst hebben zowel de vakbonden als de werkgevers (Beta en Bovag voeren de onderhandelingen) op die datum een nieuw akkoord. Beide partijen geven echter aan dat een overeenkomst nog ver weg is.

Loonsverhoging

De werknemersvertegenwoordigers willen onder meer een loonsverhoging van 2,5 %, minder gebruik van flexibele contracten en een einde aan variabele beloningen. Dat zien de werkgevers niet zitten. “Er is nog steeds te weinig begrip bij de bonden over de situatie waarin de petrolbranche nu zit”, zegt Beta-onderhandelaar Tim Schoenmakers.

De branchevereniging wil daarom met aanvullende cijfers komen, waarmee duidelijk wordt dat de branche het moeilijk heeft. “Er is een duidelijke terugval in het aantal verkochte liters, die bovendien worden verkocht met een veel lagere marge. Ook zien we de laatste tijd steeds meer ontslagaanvragen voorbij komen”, legt Schoenmakers uit.

Rust

Wat hem betreft hoeft er aan de momenteel geldende afspraken niet veel te veranderen. “De huidige overeenkomst is prima. Dit is ook niet de tijd om veel te veranderen. Rust in de branche is juist belangrijk.” Schoenmakers verwacht wel dat beide partijen eruit gaan komen. “Maar er is nog heel wat voor nodig om tot een overeenkomst te komen.”

Ook FNV-onderhandelaar Albert Kuiper denkt dat er nog een lange weg te gaan is. “We hebben tijdens de onderhandelingen elkaar tot nu toe vooral bestookt met argumenten. Het overleg had een nogal groot welles-nietesgehalte”, aldus Kuiper.

Peiling

De vertegenwoordigers van de werknemers willen vasthouden aan bovengenoemde eisen. Mede omdat het tankstationpersoneel zelf bij de bonden heeft aangegeven deze punten belangrijk te vinden en ze terug te willen zien in de nieuwe CAO. “We hopen wel dat we er voor 1 november uit zijn”, meldt Kuiper. “Dat is voor alle partijen het beste.”

Tom van Gurp

Lees ook: FNV eist 2,5 % meer loon

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.