Bovag kritisch over topdeelregeling na jaarlijkse veiling

Branchevereniging Bovag is kritisch over de topdeelregeling die bij tankstationveilingen wordt toegepast. Bij de jaarlijkse veiling van tankstations vorige week in Den Haag waren er ‘opvallend grote verschillen’ tussen het eerste en het tweede bod. Dat stelt Clemens van Hulten, voorzitter van Bovag Tankstations. De veiling van 9 tankstations zorgde nauwelijks voor verschuivingen. Alleen tankstation De Kreilen langs de N31 is van Q8 overgegaan naar FuelPlaza.

De topdeelregeling houdt in dat de hoogste bieder een bedrag moet betalen aan de overheid. Dit bedrag is het verschil tussen het hoogste en het een na hoogste bod, met een maximum van 30 % van het hoogste bod. Stel dat het hoogste bod 5 miljoen euro is en het tweede bod is 4 miljoen euro, moet de hoogste bieder 1 miljoen euro betalen aan de overheid. Is het tweede bod echter 3 miljoen euro, moet de hoogste bieder 1,5 miljoen euro aan de staat betalen.

Verschil

Op deze manier loont het om een zo laag mogelijk tweede bod te doen, vindt Van Hulten. “Des te meer moet de hoogste bieder aan de overheid betalen.” Bij de onlangs gehouden jaarlijkse veiling moest de hoogste bieder in bijna de helft van de gevallen meer dan 1 miljoen euro betalen aan de staat. Het grootste verschil vond plaats bij de bieding voor de Shell Buttervliet langs de A2. Hoogste bod was 5.158.000 euro, tweede bod bedroeg 325.000 euro. Daardoor moest Shell bijna 1,5 miljoen euro overmaken naar de overheidsschatkist. Partijen mogen slechts eenmaal een bod doen op een locatie.

“De overheid heeft de topdeelregeling in het leven geroepen om te voorkomen dat de zittende partij een absurd hoog bod doet. Ze wil daarmee strategisch bieden voorkomen. Maar dat strategisch bieden gebeurt nu alsnog, maar dan op en een andere manier. De concurrentie biedt nu expres zo laag mogelijk”, legt Van Hulten uit. “De enige die echt baat heeft bij dit systeem is de overheid.” Die kan na de veiling ettelijke miljoenen op de bankrekening bijschrijven.

Veilingtoneel

Vanaf 2017 verdwijnt de verfoeide regeling geleidelijk van het veilingtoneel. Dit omdat dan de eerste locaties voor de tweede maal onder de hamer komen en de topdeelregeling dan niet meer van kracht is. Als een tankstations voor de tweede keer onder de hamer komt, gaat de volledige opbrengst naar de staat.

De resultaten van de veiling:

1. BP Mastpolder langs de A58 blijft BP. Hoogste bod: 3.100.000 euro. Een na hoogste bod 601.000 euro.
2. Esso Helenaveen langs de A67 blijft Esso. Hoogste bod 3.510.000 euro. Een na hoogste bod 1.001.000.
3. Q8 De Mieden langs de A31 blijft Q8. Hoogste bod 275.000 euro. Een na hoogste bod 266.000.
4. Q8 De Kreilen langs de N31 wordt FuelPlaza. Winnende bod 401.000 euro, was tevens enige bod.
5. Shell Buttervliet langs de A29 blijft Shell. Hoogste bod 5.158.000 euro. Een na hoogste bod 325.000.
6. Shell Oeijenbraak langs de A67 blijft Shell. Hoogste bod 4.259.000 euro. Een na hoogste bod 500.000.
7. Shell Oude Riel langs de A7 blijft Shell. Hoogste bod 1.503.000 euro. Een na hoogste bod 501.000.
8. Texaco De Slenk langs de A50 blijft Texaco. Hoogste bod 9.301.000 euro. Een na hoogste bod 5.750.000.
9. Total ‘t Haasje langs de A2 blijft Total. Hoogste bod 9.020.000 euro. Een na hoogste bod 4.350.000.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bovag kritisch over topdeelregeling na jaarlijkse veiling | TankPro.nl

Bovag kritisch over topdeelregeling na jaarlijkse veiling

Branchevereniging Bovag is kritisch over de topdeelregeling die bij tankstationveilingen wordt toegepast. Bij de jaarlijkse veiling van tankstations vorige week in Den Haag waren er ‘opvallend grote verschillen’ tussen het eerste en het tweede bod. Dat stelt Clemens van Hulten, voorzitter van Bovag Tankstations. De veiling van 9 tankstations zorgde nauwelijks voor verschuivingen. Alleen tankstation De Kreilen langs de N31 is van Q8 overgegaan naar FuelPlaza.

De topdeelregeling houdt in dat de hoogste bieder een bedrag moet betalen aan de overheid. Dit bedrag is het verschil tussen het hoogste en het een na hoogste bod, met een maximum van 30 % van het hoogste bod. Stel dat het hoogste bod 5 miljoen euro is en het tweede bod is 4 miljoen euro, moet de hoogste bieder 1 miljoen euro betalen aan de overheid. Is het tweede bod echter 3 miljoen euro, moet de hoogste bieder 1,5 miljoen euro aan de staat betalen.

Verschil

Op deze manier loont het om een zo laag mogelijk tweede bod te doen, vindt Van Hulten. “Des te meer moet de hoogste bieder aan de overheid betalen.” Bij de onlangs gehouden jaarlijkse veiling moest de hoogste bieder in bijna de helft van de gevallen meer dan 1 miljoen euro betalen aan de staat. Het grootste verschil vond plaats bij de bieding voor de Shell Buttervliet langs de A2. Hoogste bod was 5.158.000 euro, tweede bod bedroeg 325.000 euro. Daardoor moest Shell bijna 1,5 miljoen euro overmaken naar de overheidsschatkist. Partijen mogen slechts eenmaal een bod doen op een locatie.

“De overheid heeft de topdeelregeling in het leven geroepen om te voorkomen dat de zittende partij een absurd hoog bod doet. Ze wil daarmee strategisch bieden voorkomen. Maar dat strategisch bieden gebeurt nu alsnog, maar dan op en een andere manier. De concurrentie biedt nu expres zo laag mogelijk”, legt Van Hulten uit. “De enige die echt baat heeft bij dit systeem is de overheid.” Die kan na de veiling ettelijke miljoenen op de bankrekening bijschrijven.

Veilingtoneel

Vanaf 2017 verdwijnt de verfoeide regeling geleidelijk van het veilingtoneel. Dit omdat dan de eerste locaties voor de tweede maal onder de hamer komen en de topdeelregeling dan niet meer van kracht is. Als een tankstations voor de tweede keer onder de hamer komt, gaat de volledige opbrengst naar de staat.

De resultaten van de veiling:

1. BP Mastpolder langs de A58 blijft BP. Hoogste bod: 3.100.000 euro. Een na hoogste bod 601.000 euro.
2. Esso Helenaveen langs de A67 blijft Esso. Hoogste bod 3.510.000 euro. Een na hoogste bod 1.001.000.
3. Q8 De Mieden langs de A31 blijft Q8. Hoogste bod 275.000 euro. Een na hoogste bod 266.000.
4. Q8 De Kreilen langs de N31 wordt FuelPlaza. Winnende bod 401.000 euro, was tevens enige bod.
5. Shell Buttervliet langs de A29 blijft Shell. Hoogste bod 5.158.000 euro. Een na hoogste bod 325.000.
6. Shell Oeijenbraak langs de A67 blijft Shell. Hoogste bod 4.259.000 euro. Een na hoogste bod 500.000.
7. Shell Oude Riel langs de A7 blijft Shell. Hoogste bod 1.503.000 euro. Een na hoogste bod 501.000.
8. Texaco De Slenk langs de A50 blijft Texaco. Hoogste bod 9.301.000 euro. Een na hoogste bod 5.750.000.
9. Total ‘t Haasje langs de A2 blijft Total. Hoogste bod 9.020.000 euro. Een na hoogste bod 4.350.000.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.