rechtbank, rechter,

Tango in Maurik voorlopig van de baan

Q8 mag voorlopig geen Tango bouwen aan de Tielsestraat in Maurik. Dat besloot de Raad van State onlangs. Het betreft slechts een voorlopige voorziening. Een definitief ja of nee is nog niet uitgesproken.

Een handvol omwonenden was in het verweer gekomen tegen de gemeentelijke plannen om de bouw toe te staan. De bewoners vreesden een aantasting van de natuurlijke omgeving. Ook enkele tankstationhouders zagen de komst van de onbemande benzinepomp niet zitten.

Uitzondering

Q8 wil de Tango bouwen in het buitengebied van Maurik en de gemeenteraad stond dat toe. Echter, volgens provinciale plannen is daar geen bebouwing toegestaan. Als de bouw niet in bestaand stedelijk gebied plaats kan vinden en bijdraagt aan een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit, kan op deze regeling een uitzondering worden gemaakt. Volgens de bezwaarmakers is er geen sprake van ruimtelijke kwaliteitsverbetering en moet het plan dus de prullenbak in.

De vertegenwoordiger van de gemeenteraad bepleitte dat er een ruimtelijke kwaliteitsverbetering plaatsvond op de plek van een inmiddels gesloten tankstation. De vestiging aan de Tielsestraat is daarvan de vervanger. Die vervanger tast, volgens de gemeente, de openheid en ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied niet aan. Omdat de sluiting van het ene tankstation en de komst van de andere met elkaar verband houden, was per saldo sprake van kwaliteitsverbetering.

Sluiten

Ook voelde de gemeenteraad van Buren, waar Maurik onder valt, zich moreel verplicht de bouw toe te staan. Door andere gemeentelijke plannen moest het tankstation in het centrum van het dorp sluiten.

De Raad van State betwijfelt of het juridisch orgaan tijdens de definitieve zitting de gemeentelijke redenering volgt en treft daarom een voorlopige voorziening. Het gemeenteplan zou weleens kunnen sneuvelen, is de gedachte. De andere argumenten konden daarom volgens de Raad van State buiten beschouwing blijven. Wanneer de definitieve zitting plaatsvindt, is nog niet bekend.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tango in Maurik voorlopig van de baan | TankPro.nl
rechtbank, rechter,

Tango in Maurik voorlopig van de baan

Q8 mag voorlopig geen Tango bouwen aan de Tielsestraat in Maurik. Dat besloot de Raad van State onlangs. Het betreft slechts een voorlopige voorziening. Een definitief ja of nee is nog niet uitgesproken.

Een handvol omwonenden was in het verweer gekomen tegen de gemeentelijke plannen om de bouw toe te staan. De bewoners vreesden een aantasting van de natuurlijke omgeving. Ook enkele tankstationhouders zagen de komst van de onbemande benzinepomp niet zitten.

Uitzondering

Q8 wil de Tango bouwen in het buitengebied van Maurik en de gemeenteraad stond dat toe. Echter, volgens provinciale plannen is daar geen bebouwing toegestaan. Als de bouw niet in bestaand stedelijk gebied plaats kan vinden en bijdraagt aan een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit, kan op deze regeling een uitzondering worden gemaakt. Volgens de bezwaarmakers is er geen sprake van ruimtelijke kwaliteitsverbetering en moet het plan dus de prullenbak in.

De vertegenwoordiger van de gemeenteraad bepleitte dat er een ruimtelijke kwaliteitsverbetering plaatsvond op de plek van een inmiddels gesloten tankstation. De vestiging aan de Tielsestraat is daarvan de vervanger. Die vervanger tast, volgens de gemeente, de openheid en ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied niet aan. Omdat de sluiting van het ene tankstation en de komst van de andere met elkaar verband houden, was per saldo sprake van kwaliteitsverbetering.

Sluiten

Ook voelde de gemeenteraad van Buren, waar Maurik onder valt, zich moreel verplicht de bouw toe te staan. Door andere gemeentelijke plannen moest het tankstation in het centrum van het dorp sluiten.

De Raad van State betwijfelt of het juridisch orgaan tijdens de definitieve zitting de gemeentelijke redenering volgt en treft daarom een voorlopige voorziening. Het gemeenteplan zou weleens kunnen sneuvelen, is de gedachte. De andere argumenten konden daarom volgens de Raad van State buiten beschouwing blijven. Wanneer de definitieve zitting plaatsvindt, is nog niet bekend.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.