accijns, tankstation grens

Staat verliest 1 miljard aan accijns door tanken over de grens

accijns, tankstation grens

De recente verhoging van de btw en de brandstofaccijnzen heeft desastreuze gevolgen voor honderden pomphouders in de grensstreek. 53 procent van de inwoners van het grensgebied tankt in België of Duitsland en daardoor loopt de Nederlandse overheid jaarlijks ook nog eens ruim 1 miljard euro mis aan inkomsten. Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisaties BOVAG en NOVE in samenwerking met Trendbox.

Het prijsverschil voor een liter benzine (euro95) is momenteel al gemiddeld 16 cent met België en 14 cent met Duitsland. Voor 1 januari 2014 staat er niet alleen weer een jaarlijkse inflatiecorrectie van de accijnzen op de rol, maar ook -conform het regeerakkoord- een accijnsverhoging van 3 cent per liter diesel en maar liefst 7 cent per liter LPG (exclusief btw).

Grensstreek

“Deze prijsverhogingen betekenen de nekslag voor een groot deel van 890 tankstations in de grensstreek, waarvan 560 bemand”, meldt BOVAG. “Consumenten wijken nu al voor benzine massaal uit naar het buitenland; met de verhoogde dieselprijzen gaan transporteurs ook de grens over voor een tankbeurt.”

De pomphouders in het grensgebied draaiden in de eerste vier maanden van 2013 reeds 18 procent minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar.

 
Onderzoek onder 1.776 consumenten wijst uit dat 53 procent van de mensen die maximaal 20 kilometer van de Duitse of Belgische grens wonen, regelmatig in het buurland gaat tanken.

Prijsverhoging

In geval van een volgende prijsverhoging zegt zelfs tweederde over de grens te gaan tanken. 16 procent geeft aan nu al nooit meer in Nederland de tank vol te gooien. Het ritje naar de Ooster- of Zuiderburen gaat vaak gepaard met het inslaan van tabak en boodschappen, waardoor de Nederlandse ondernemers en de overheid nog meer inkomsten mislopen.

De grensstreek is goed voor 1,5 miljoen personenauto’s en BOVAG heeft berekend dat het gedrag van de consumenten leidt tot bijna 1,2 miljard liter die Nederlandse automobilisten niet in eigen land, maar in België of Duitsland tanken. Dat kost de schatkist bijna 820 miljoen euro aan gederfde accijns en ruim 344 miljoen aan misgelopen btw. De overheid zet bovendien de werkgelegenheid van duizenden mensen op het spel.

Accijnsindexatie

BOVAG en NOVE roepen het kabinet dan ook op om de voorgenomen accijnsverhogingen per 1 januari te schrappen, om het automatisme van de jaarlijkse accijnsindexatie te heroverwegen en om veel meer rekening te houden met de negatieve effecten voor ondernemers in grensstreken bij het bepalen van fiscaal beleid.

“Nederland is immers groter dan de Randstad. Op langere termijn moet het kabinet blijven aandringen op Europese harmonisatie van accijnzen en – zolang dat niet volledig lukt – daarover met de buurlanden afspraken maken”, aldus de brancheorganisaties.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staat verliest 1 miljard aan accijns door tanken over de grens | TankPro.nl
accijns, tankstation grens

Staat verliest 1 miljard aan accijns door tanken over de grens

De recente verhoging van de btw en de brandstofaccijnzen heeft desastreuze gevolgen voor honderden pomphouders in de grensstreek. 53 procent van de inwoners van het grensgebied tankt in België of Duitsland en daardoor loopt de Nederlandse overheid jaarlijks ook nog eens ruim 1 miljard euro mis aan inkomsten. Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisaties BOVAG en NOVE in samenwerking met Trendbox.

Het prijsverschil voor een liter benzine (euro95) is momenteel al gemiddeld 16 cent met België en 14 cent met Duitsland. Voor 1 januari 2014 staat er niet alleen weer een jaarlijkse inflatiecorrectie van de accijnzen op de rol, maar ook -conform het regeerakkoord- een accijnsverhoging van 3 cent per liter diesel en maar liefst 7 cent per liter LPG (exclusief btw).

Grensstreek

“Deze prijsverhogingen betekenen de nekslag voor een groot deel van 890 tankstations in de grensstreek, waarvan 560 bemand”, meldt BOVAG. “Consumenten wijken nu al voor benzine massaal uit naar het buitenland; met de verhoogde dieselprijzen gaan transporteurs ook de grens over voor een tankbeurt.”

De pomphouders in het grensgebied draaiden in de eerste vier maanden van 2013 reeds 18 procent minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar.

 
Onderzoek onder 1.776 consumenten wijst uit dat 53 procent van de mensen die maximaal 20 kilometer van de Duitse of Belgische grens wonen, regelmatig in het buurland gaat tanken.

Prijsverhoging

In geval van een volgende prijsverhoging zegt zelfs tweederde over de grens te gaan tanken. 16 procent geeft aan nu al nooit meer in Nederland de tank vol te gooien. Het ritje naar de Ooster- of Zuiderburen gaat vaak gepaard met het inslaan van tabak en boodschappen, waardoor de Nederlandse ondernemers en de overheid nog meer inkomsten mislopen.

De grensstreek is goed voor 1,5 miljoen personenauto’s en BOVAG heeft berekend dat het gedrag van de consumenten leidt tot bijna 1,2 miljard liter die Nederlandse automobilisten niet in eigen land, maar in België of Duitsland tanken. Dat kost de schatkist bijna 820 miljoen euro aan gederfde accijns en ruim 344 miljoen aan misgelopen btw. De overheid zet bovendien de werkgelegenheid van duizenden mensen op het spel.

Accijnsindexatie

BOVAG en NOVE roepen het kabinet dan ook op om de voorgenomen accijnsverhogingen per 1 januari te schrappen, om het automatisme van de jaarlijkse accijnsindexatie te heroverwegen en om veel meer rekening te houden met de negatieve effecten voor ondernemers in grensstreken bij het bepalen van fiscaal beleid.

“Nederland is immers groter dan de Randstad. Op langere termijn moet het kabinet blijven aandringen op Europese harmonisatie van accijnzen en – zolang dat niet volledig lukt – daarover met de buurlanden afspraken maken”, aldus de brancheorganisaties.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.