skimmen, pinnen

Skim-fraude 80 procent gedaald door bank-maatregel

Banken zijn uitstekend in staat de schade door skimming terug te dringen. Het aantal skim-gevallen is fors gedaald sinds de banken pinpassen hebben geblokkeerd voor betalingen buiten Europa. De fraude daarmee is met ruim 80 procent teruggelopen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Rabobank, die de blokkades vorig jaar als eerste invoerde, meldt met een krimp van 85 procent de sterkste afname. ABN Amro en SNS Reaal zagen de schade met zo’n tachtig procent teruglopen.

Schade

Jaarlijks verdwijnen op die manier tientallen miljoenen euro’s van Nederlandse rekeningen. Hoewel de schade in de meeste gevallen door de banken wordt vergoed, is het wel vervelend als je rekening is leeggehaald.

Om skimmen tegen te gaan, kan binnen Europa sinds begin vorig jaar alleen nog met een moeilijk te kraken EMV-chip worden betaald. Buiten Europa is het pinnen met de magneetstrip in veel gevallen echter nog wel mogelijk. Daarom sturen veel skimmers de gestolen kaartgegevens naar het buitenland. Door de betaalpassen standaard buiten Europa te blokkeren, loopt ook hier de skimfraude terug.

Bendes

De bendes komen vaak uit landen buiten Europa. Daarom hebben de banken besloten dat pinpassen niet meer buiten Europa kunnen worden gebruikt. Rabobank was in juni 2012 de eerste bank, begin 2013 volgden meer banken. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken ziet dat het aantal gevallen van skimming daalt. “De halfjaarcijfers zijn nog niet binnen, maar een drastische daling ligt in het verschiet”, zegt een woordvoerder.

De dalingspercentages per bank:

  • Rabobank: 85 procent
  • ABN Amro: 80 procent
  • SNS REAAL: 80 procent
  • ING: significante afname

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.