tankende vrouw

Gevolgen accijnsverhogingen grensstreek in kaart gebracht

Pomphouders in de grensstreek hebben erg veel last van de accijnsverhogingen. Verkopen van brandstof en tabak storten in. De brancheverenigingen in de tankstationsector brengen in kaart in welke mate de tankstation-ondernemers getroffen zijn door de belastingmaatregel. BOVAG houdt in mei samen met de VNPI (oliemaatschappijen) en NOVE (oliehandel) een enquête onder 1.500 consumenten in de grensstreek. Eerder is BETA al begonnen met een onderzoek.

“We onderzoeken de bestedingen in eigen land, én over de grens”, zegt Jan Bessembinders, manager BOVAG Tankstations. “De focus ligt vanzelfsprekend op brandstof en tabak”

Tankbeurt

Door recente verhogingen van BTW en accijnzen zijn autobrandstoffen en tabak in België en Duitsland veel goedkoper dan in Nederland. Veel Nederlanders combineren een voordelige tankbeurt over de grens, met de aanschaf van goedkope sloffen sigaretten. In een moeite door doen ze en passant ook de weekendboodschappen over de grens. BOVAG wil dit gedrag in cijfers vangen.

 De brancheorganisatie presenteert de uitkomsten in juni, om er vervolgens mee naar staatssecretaris Weekers te stappen.

BETA-voorzitter Petra van Stijn “Weekers heeft nu aan de Tweede Kamer toegezegd dat hij harde cijfers over het accijnslek gaat verzamelen. Dat geldt volgens BETA voor tabak en brandstoffen. De eerste cijfers van onze grensmonitor geven aan dat de brandstoffen in heel het land onder druk staan. Maar de grensstations die wij meten zitten nog 10% onder “landelijk”.

Prijsverschillen

“Wij willen de bewindsman laten zien dat niet alleen ondernemers in de grensstreek, maar ook het Rijk serieus inkomsten misloopt door de huidige prijsverschillen. Op de langere termijn streven wij naar accijnsharmonisatie met België en Duitsland, en later zelfs indien mogelijk voor heel Europa”, aldus Bessembinders in de Bovagkrant.

Binnekort zal de begroting 2014 in het Parlement worden behandeld. De afspraak in het VVD-PvdA regeerakkoord is: er komt extra accijns op tabak, diesel en lpg. De brancheverenigingen bestrijden deze plannen, er mag geen extra accijns komen. En de accijnsverhoging van dit jaar dient te worden teruggedraaid.

Grensmonitor

“BETA gaat nu extra gemotiveerd verder met de grensmonitor, en zal de resultaten aanbieden in Den Haag”, kondigt Van Stijn aan. “Vooral VVD, CU en CDA Kamerleden zijn bang voor grenseffecten. Dat bleek ook al in juni 2012, bij de behandeling van de begroting 2013, waar de 35 cent extra accijns op tabak uitrolde. Toen was D66 trouwens ook kritisch over de weglek van accijnzen. En de PvdA was bang voor accijnsverlies door toename van smokkel en import.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.