EMV, pinnen

‘Verscherp toezicht op banken om pin-storingen te voorkomen’

De Nederlandsche Bank (DNB) moet er scherper op gaan toezien dat banken tijdig en voldoende investeren in hun systemen, om storingen in het betalingsverkeer te voorkomen. Dit zeggen de benzinebranches, Koninklijke Horeca Nederland en Detailhandel Nederland. Daarom hebben zij concrete suggesties gedaan aan de banken. Belangrijkste maatregelen zijn het verbeteren van communicatieprotocollen en de realisatie van noodsystemen. Bovendien moet De Nederlandsche Bank strenger optreden indien banken aantoonbaar nalatig zijn gebleken. De partijen hebben zich op het gebied van betalingsverkeer verenigd in de Gezamenlijke Toonbankinstellingen. Zij strijden ervoor dat dit soort problemen in de toekomst wordt voorkomen. Daarom doen zij gezamenlijke voorstellen aan de bancaire sector.

Betalingsverkeer

Het Nederlandse betalingsverkeer moet worden aangepast aan de huidige economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Het dient snel, veilig en beschikbaar te zijn. Belangrijkste maatregelen zijn het verbeteren van communicatieprotocollen en de realisatie van noodsystemen. Bovendien moet De Nederlandsche Bank strenger optreden indien banken aantoonbaar nalatig zijn gebleken.

De zogenaamde Gezamenlijke Toonbankinstellingen
 hebben hierover een brief aan de Kamercommissie Financiën en DNB gestuurd. Het samenwerkingsverband op het gebied van betalingsverkeer bestaat uit Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en de benzinebranches (BETA, BOVAG, NOVE en de VNPI).

Brandstof betalen

Talloze pomphouders zijn onlangs gedupeerd omdat klanten hun getankte brandstof niet konden betalen. “De brandstof zit al in de tank als de klant bij de kassa komt. Omdat de meeste mensen te weinig contanten bij zich hebben, kan de pomphouder alleen een papieren machtiging laten invullen. Dat kost onzettend veel werk en ergernis”, zegt Martijn van der Kolk van BETA.

De Nederlandse samenleving wordt steeds afhankelijker van elektronisch betalingsverkeer. Dit is een positieve ontwikkeling, vinden de toonbankinstellingen. Het maakt het betaalverkeer makkelijker, veiliger en voordeliger. Het maakt de detailhandel bovendien minder afhankelijk van onveilig contant geld. De toename van elektronisch betalingsverkeer is dan ook positief te noemen.

Investeren

“Maar het maakt  investeringen door de bancaire sector in het functioneren hiervan noodzakelijk”, schrijven de partijen aan de Tweede Kamer en DNB. “

De storingen van afgelopen week maakten pijnlijk duidelijk dat betalingsverkeer een maatschappelijke en zeer cruciale infrastructuur is.”

Aan kassa’s ontstonden rijen doordat pinpassen niet werkten. Ondernemers liepen omzetten mis en bovendien ontstond er maatschappelijk onrust. Op Facebook en Twitter uitten duizenden mensen hun onvrede over de situatie.

Storingen

“Deze storingen staan niet op zichzelf”, vindt de detailhandel. “Regelmatig doen zich grote en kleine storingen voor. Bovendien kunnen de gevolgen hiervan groter zijn indien deze zich verspreiden over meerdere banken, een langere periode duren of optreden tijdens een piekmoment in het betalingsverkeer.”

Lees ook: Pin-storing ING was te voorkomen met back-up systeem

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.