Olie, ruwe olie

VS wil oliebaten gebruiken voor onderzoek naar alternatieve brandstoffen

Oil Well Pumps — Image by © Craig Aurness/CORBIS

President Obama van de VS wil 2 miljard dollar gaan investeren in onderzoek naar auto’s die op alternatieve brandstoffen rijden. Daarmee wil de VS een inhaalslag maken op dit gebeid ten opzichte van Europa en Azië. Het geld moet afkomstig zijn van de olie- en gasbaten in de VS. Een constructie die op veel weerstand kan rekenen bij de Republikeinen.

Bovenop de investering van 2 miljard dollar komt nog een jaarlijkse aanvulling van 200 miljoen dollar voor onderzoek van het departement van Energie.

Weerstand

De uitspraken van de van de president sluiten aan bij de plannen die hij de afgelopen maand tijdens zijn State of the Union uit de doeken deed. Obama sprak toen over het besteden van geld uit de aardgas- en oliewinning aan onderzoek naar vervangers voor de traditionele brandstoffen.

Het idee om geld uit olie- en gasbaten te reserveren voor onderzoek naar niet-traditionele brandstoffen kan op gezonde weerstand rekenen van de Republikeinse partij. Zij vinden juist dat er meer geld moet naar de ontwikkeling van de auto-industrie in zijn  algemeenheid.

Een slim idee

De Amerikaanse president vertelde zijn toehoorders de innovaties als een noodzakelijke stap te zien om te kunnen omgaan met de almaar piekende brandstofprijzen in de Verenigde Staten. “Het is geen Democratisch idee, of Republikeins idee. Het is een slim idee”, aldus Obama.

Het idee om geld uit de olie- en gaswinning te besteden aan onderzoek naar alternatieve brandstoffen ontmoet waarschijnlijk veel weerstand onder de Republikeinse Congresleden. Zij leverden eerder al kritiek op het financieren van niet-traditionele vervoersmiddelen”‘ aldus de New York Times.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.