Argos hoofdkantoor Rotterdam

Argos verwacht deal met Sistema ‘binnen enkele weken’

Argos en de Russische investeringsmaatschappij Sistema zijn nog volop in gesprek over een overname door de Russen. Sterker, Argos verwacht dat er binnen enkele weken een deal zal worden gesloten. Over de aanstaande overname waren twijfels ontstaan nadat persbureau Reuters had gemeld dat Argos tussen de 100 en 150 miljoen euro waard zou zijn. Inmiddels heeft Reuters het bericht gerectificeerd.

Voor Argos is de berichtgeving vervelend maar neemt het niets weg van de status waarin de onderhandelingen verkeren. Argos kent een omzet van 14 miljard euro en biedt werk aan 800 werknemers in 20 landen.

Op koers

Woordvoerder Jan Dirks: “Het klopt dat er wat vertraging is opgelopen, maar we zitten qua onderhandelingen nog steeds op koers. Ik verwacht niet dat de onderhandelingen nog maanden in beslag gaan nemen. Eerder denk ik dat we binnen enkele weken een definitieve deal hebben met Sistema.”

Er was verwarring ontstaan nadat de Russische baas van Sistema, Vladimir Yevtushenkov, tegen Reuters zou hebben gezegd dat de waarde van Argos tussen 100 en 150 miljoen euro zou liggen terwijl dit een veelvoud van dit bedrag is. Dat blijkt nu een verkeerde interpretatie want Yevtushenkov bedoelde te zeggen dat er nog over dat bedrag onderhandeld werd.

Aantrekkelijke partij

Dirks gaat verder niet in op bedragen die nu rondzingen. “We weten dat we een heel aantrekkelijke partij zijn voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in de West-Europese markt. Aan de situatie met Sistema is niets veranderd. De gesprekken gaan gewoon door.”

Sistema deed in oktober vorig jaar een ‘non-binding-offer’ (principe-akkoord) op Argos en sindsdien zijn de twee partijen hierover in bespreking. Sistema is één van de grootste bedrijven van Rusland en bezit onder meer banken, telecom- media- en oliebedrijven (Bashneft). Argos Oil zal binnen Sistema zelfstandig kunnen functioneren en wil met de overname de activiteiten in West-Europa gaan uitbreiden.

Uitbreiding

Argos was al langer op zoek naar een strategische partner zegt  woordvoerder Jan Dirks: “We zijn al enkele jaren op zoek naar een partner die onze strategie van uitbreiding in West-Europa kan onderschrijven. Die hebben we nu met Sistema gevonden.”

Argos wil samen met Sistema sterk gaan uitbreiden in West-Europa. ” Dan moet je denken aan nieuwe depots en tankstations. Eigenlijk zullen we dezelfde strategie voeren die we nu al in België en Nederland toepassen, maar dan zullen we de uitbreiding zoeken met name in Duitsland en Frankrijk en Zwitserland. De focus komt te liggen op West-Europa.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.