Mirjam en Gerrit Heuff, tankstation Didam

OM moet nu doorpakken met bewijslast videobeelden

Mirjam en Gerrit Heuff, tankstation Didam

Het Openbaar Ministerie zou nu moeten doorpakken als het gaat om de bewijslast van videobeelden van benzinedieven. De kwestie ‘Eindhoven’ waar de daders van een schoppartij na publicatie van de videobeelden zichzelf bij de politie meldden, is een sprekend voorbeeld van hoe het wel kan. Dat zegt pomphouder Gerrit Heuff uit Didam die sinds kort videobeelden van doorrijders openbaar maakt maar weinig gehoor krijgt van politie en justitie.

De ‘stoom kwam uit zijn oren’ toen pomphouder Gerrit Heuff van tankstation De Fluun in Didam onlangs een brief van het Openbaar Ministerie kreeg dat er niet tot vervolging zou worden overgegaan van een benzinedief die bij hem had getankt. “Ik begreep daar niets van. Uit de videobeelden was de dader overduidelijk in beeld, met gestolen kentekenplaten en al. Wat moet je dan wel doen om iemand op te pakken?”

Verbazing

Heuff zette het filmpje van de doorrijder online met daarbij een gepeperd commentaar op de werkwijze van het Openbaar Ministerie. Tot zijn verbazing kreeg hij gisteren (zondag 28 januari) een telefoontje van een medewerker van het OM met de opmerking dat de bewuste benzinedief wel degelijk wordt vervolgd en de brief over de bijrijder ging die niet in beeld was.

“Een beetje vreemd wel natuurlijk maar goed het belangrijkste is dat deze crimineel wordt opgepakt en uiteindelijk betaald voor wat hij heeft gestolen”, aldus Heuff.

Levensgevaarlijk

Benzinedieven zijn voor pomphouder Heuff een relatief nieuw probleem. Pas de laatste twee jaar wordt hij hiermee geconfronteerd. ” Daarvoor kende ik het probleem niet, maar in 2012 ben ik 30 keer de dupe geweest van doorrijders. Dan gaat het toch om aardige bedragen.”

Heuff nam extra veiligheidsmaatregelen maar kon hiermee niet voorkomen dat benzinedieven zijn tankstation links lieten liggen. “We hebben eind vorig jaar nog twee benzinedieven willen aanhouden maar ze reden met piepende banden weg waarbij levensgevaarlijke situaties voor personeel en klanten ontstonden. Sindsdien heb ik mijn personeel opgedragen om op de stopknop te drukken, niet meer naar buiten te gaan; de shop af te sluiten en de politie te bellen.”

Frustratie

Wat de pomphouders vooral frustreert is dat justitie amper iets doet met de overtuigende videobeelden van de doorrijders. “Ik heb echt het idee dat we het als pomphouders zelf maar moeten uitzoeken. Zelfs als we overtuigend beeldmateriaal hebben krijgen we ons geld nog niet terug. Dat kan toch niet.”

Heuff hoopt nu dat er na ‘Eindhoven’ een doorbraak komt in het gebruik van videobeelden als overtuigend bewijs. Dat Eindhoven-verhaal is natuurlijk verschrikkelijk maar het kan wel een kentering betekenen. Het OM kan het ijzer smeden nu het heet is.”

Fred Kramer

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.