iphone, applicatie, brandstofwijzer

PvdA en PVV willen realtime-benzineprijs verplichten

De fracties van PvdA en PVV vinden dat pomphouders wettelijk verplicht moeten worden om hun realtime-benzineprijs door te geven. Deze gegevens kunnen dan op een centrale website worden gepubliceerd zodat de consument een keuze kan maken uit het goedkoopste tankstation. De maatregel zou de concurrentie tussen tankstations bevorderen. De BETA spreekt van oude wijn in nieuwe zakken en wijst naar de ongekende mogelijkheden van internet en smartphone-apps waarmee nu al een vergelijkend warenonderzoek valt te doen naar de benzineprijs.

Het voorstel van de PvdA en PVV is niet nieuw. Ook vorig jaar werd een dergelijke maatregel voorgesteld maar werd het door het kabinet afgeschoten omdat het internet al voldoende vergelijkingsmateriaal biedt als het om benzineprijzen gaat. “Ik begrijp dan ook helemaal niet waar deze partijen mee bezig zijn. Dit leidt alleen maar tot meer administratieve rompslomp voor de pomphouder”‘ zegt Edsko Schuitema van de BETA.

Oogarts

“Met United Consumers, de Benzine-jips en alle andere apps en vergelijkingssites, struikel je welhaast over de benzineprijzen. Iedereen die het wil kan op elk moment van de de dag kijken welk tankstation het goedkoopst is. Dus is een centrale website hierover, volstrekt overbodig. Anders gezegd; wie moeite heeft om een goedkope pomp te vinden moet hoognodig naar een oogarts”, aldus Schuitema.

Desalniettemin voelt de BETA zich wel gedwongen om het voorstel serieus te nemen. “Het zijn geen kleine partijen die dit voorstel doen, dus moeten we dit wel serieus nemen. We zullen onze contacten in de politiek benaderen en vragen niet mee te gaan in dit onzinnige voorstel.”

Zinloze actie

Ook de NOVE is niet te spreken over het initiatief van de PvdA en PVV. Directeur Erik de Vries: ” Vanuit de PVV wordt nog steeds geprobeerd om tankstationhouders met allerlei administratieve lasten op te zadelen door verplicht pompprijzen te melden. Ze doen dat in onze ogen op basis van ondeugdelijke informatie:

“a. pomphouders zijn helemaal niet verplicht prijsinformatie via borden te publiceren, dat is een service. Wel moet het op de pomp zichtbaar zijn
b. de informatie die nu wordt verzameld is geen realtime informatie, maar geschiedt op basis van tankpassen. Daar zit dus een vertraging in.

Klanten willen best weten waar ze het voordeligst kunnen tanken, maar daarvoor hoeven ze helemaal niet de actuele prijs op dat station te weten: veel van die apps weken met “is gemiddeld x cent goedkoper” en dat is voldoende.”

Opzadelen

‘Kortom een volstrekt zinloze actie van de PVV die zowel de branche (extra invoeren van gegevens) als ook de overheid (moet gaan controleren) gaan opzadelen met extra werk, waar niemand voordeel van heeft. Zelfs onze achterban, die doorgaans lage prijzen hanteert en op het eerste gezicht baat zou hebben bij inzicht in prijzen en prijsverschillen, vindt dat dit geen taak is van de overheid” aldus de NOVE.

Frankrijk

Het voorstel voor het  invoeren van realtime benzineprijzen is naar voorbeeld van Frankrijk waar sinds 2007 pomphouders verplicht zijn om hun prijzen door te geven aan een centrale website. De informatie moet door de benzinestations zelf verstrekt worden. Ze zijn daartoe verplicht krachtens een ministerieel besluit.

Het is de bedoeling dat ze elke verhoging of verlaging van de prijzen direct invoeren. Alleen kleinere pompen die minder dan 500 kubieke meter per jaar verkopen zijn van deze verplichting vrijgesteld maar zij kunnen wel vrijwillig meedraaien. De site is een vervolg op de wekelijkse ‘barometer’ van de prijzen aan de pomp die de Franse overheid al sinds september 2005 publiceert.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

PvdA en PVV willen realtime-benzineprijs verplichten | TankPro.nl
iphone, applicatie, brandstofwijzer

PvdA en PVV willen realtime-benzineprijs verplichten

De fracties van PvdA en PVV vinden dat pomphouders wettelijk verplicht moeten worden om hun realtime-benzineprijs door te geven. Deze gegevens kunnen dan op een centrale website worden gepubliceerd zodat de consument een keuze kan maken uit het goedkoopste tankstation. De maatregel zou de concurrentie tussen tankstations bevorderen. De BETA spreekt van oude wijn in nieuwe zakken en wijst naar de ongekende mogelijkheden van internet en smartphone-apps waarmee nu al een vergelijkend warenonderzoek valt te doen naar de benzineprijs.

Het voorstel van de PvdA en PVV is niet nieuw. Ook vorig jaar werd een dergelijke maatregel voorgesteld maar werd het door het kabinet afgeschoten omdat het internet al voldoende vergelijkingsmateriaal biedt als het om benzineprijzen gaat. “Ik begrijp dan ook helemaal niet waar deze partijen mee bezig zijn. Dit leidt alleen maar tot meer administratieve rompslomp voor de pomphouder”‘ zegt Edsko Schuitema van de BETA.

Oogarts

“Met United Consumers, de Benzine-jips en alle andere apps en vergelijkingssites, struikel je welhaast over de benzineprijzen. Iedereen die het wil kan op elk moment van de de dag kijken welk tankstation het goedkoopst is. Dus is een centrale website hierover, volstrekt overbodig. Anders gezegd; wie moeite heeft om een goedkope pomp te vinden moet hoognodig naar een oogarts”, aldus Schuitema.

Desalniettemin voelt de BETA zich wel gedwongen om het voorstel serieus te nemen. “Het zijn geen kleine partijen die dit voorstel doen, dus moeten we dit wel serieus nemen. We zullen onze contacten in de politiek benaderen en vragen niet mee te gaan in dit onzinnige voorstel.”

Zinloze actie

Ook de NOVE is niet te spreken over het initiatief van de PvdA en PVV. Directeur Erik de Vries: ” Vanuit de PVV wordt nog steeds geprobeerd om tankstationhouders met allerlei administratieve lasten op te zadelen door verplicht pompprijzen te melden. Ze doen dat in onze ogen op basis van ondeugdelijke informatie:

“a. pomphouders zijn helemaal niet verplicht prijsinformatie via borden te publiceren, dat is een service. Wel moet het op de pomp zichtbaar zijn
b. de informatie die nu wordt verzameld is geen realtime informatie, maar geschiedt op basis van tankpassen. Daar zit dus een vertraging in.

Klanten willen best weten waar ze het voordeligst kunnen tanken, maar daarvoor hoeven ze helemaal niet de actuele prijs op dat station te weten: veel van die apps weken met “is gemiddeld x cent goedkoper” en dat is voldoende.”

Opzadelen

‘Kortom een volstrekt zinloze actie van de PVV die zowel de branche (extra invoeren van gegevens) als ook de overheid (moet gaan controleren) gaan opzadelen met extra werk, waar niemand voordeel van heeft. Zelfs onze achterban, die doorgaans lage prijzen hanteert en op het eerste gezicht baat zou hebben bij inzicht in prijzen en prijsverschillen, vindt dat dit geen taak is van de overheid” aldus de NOVE.

Frankrijk

Het voorstel voor het  invoeren van realtime benzineprijzen is naar voorbeeld van Frankrijk waar sinds 2007 pomphouders verplicht zijn om hun prijzen door te geven aan een centrale website. De informatie moet door de benzinestations zelf verstrekt worden. Ze zijn daartoe verplicht krachtens een ministerieel besluit.

Het is de bedoeling dat ze elke verhoging of verlaging van de prijzen direct invoeren. Alleen kleinere pompen die minder dan 500 kubieke meter per jaar verkopen zijn van deze verplichting vrijgesteld maar zij kunnen wel vrijwillig meedraaien. De site is een vervolg op de wekelijkse ‘barometer’ van de prijzen aan de pomp die de Franse overheid al sinds september 2005 publiceert.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.