Pomphouder denkt helemaal niet aan stoppen blijkt uit enquête

Ondanks dat branche-organisaties vinden dat er 1000 tankstations te veel zijn in Nederland, denken pomphouders zelf helemaal niet aan stoppen. Slechts 5,8% verwacht het bedrijf in de toekomst te zullen moeten sluiten. Daarentegen ziet 26,7% van de pomphouders zelfs mogelijkheden om op termijn uit te breiden. Dit blijkt uit de grote TankPro-enquête die in totaal door 740 personen uit de branche is ingevuld, waaronder 250 eigenaren van tankstations.

Eigenaren van tankstations zijn hardwerkende, trouwe maar ook tevreden mensen. Zo blijkt 43,5% al meer dan 20 jaar in het vak te zitten en is voor 28,6% een werkweek van meer dan 60 uur eerder regel dan uitzondering.

Hoog veiligheidsgevoel

Ondanks dat de pomphouder voortdurend op zijn werk wordt geconfronteerd met calamiteiten als doorrijders (81,1%), overvallers (35,4%), inbrekers (68,4%) en agressieve klanten (55,2%) hebben de meesten toch een hoog veiligheidsgevoel (83%). Iets minder dan de helft (47%) is tevreden met het politie-optreden als er zich een calamiteit heeft voorgedaan.

Om de veiligheid op het tankstation te waarborgen wordt veel geïnvesteerd. Zo heeft 92,5% camerabewaking, een noodknop of een alarm. De mistgenerator rukt op als alternatieve beveiliging op in de branche.

Relatie met personeel uitstekend

Vreemd is dat 23,5% van de pomphouders geen veiligheidstraining aan het personeel heeft aangeboden, terwijl het belang hiervan wel wordt ingezien.

Overigens is de relatie met het personeel uitstekend te noemen. Althans vanuit de optiek van de pomphouder. Eigenaren zijn tevreden (69,9%) tot zeer tevreden (17,3%) over hun medewerkers. Andersom denkt 77,5% van de eigenaren dat het personeel over hen tevreden is.

Ontslagen

Opmerkelijk is ook dat ondanks de crisis eigenaren verwachten net zoveel personeel te zullen moeten ontslaan als aan te nemen. In beide gevallen exact 20,4%.

De beste contractvorm om personeel in aan te nemen is bepaalde tijd (70,7%) en onbepaalde tijd (39,8%). 5,8% van de pomphouders maakt gebruik van uitzendkrachten.

Tevreden

Al met al zijn eigenaren van tankstations zeer tevreden mensen te noemen. De werkdruk mag dan hoog zijn, maar het verantwoordelijkheidsgevoel, omgang met klanten en het nemen van eigen beslissingen wegen daar meer dan voldoende tegen op.

Als ze zichzelf een tevredenheidscijfer moeten geven komt 92,6% uit op een ruime voldoende.

TankPro gaat volgende week dieper in op de uitslagen voor stationsmanagers. Dan zal ook de winnaar van de iPad bekend worden gemaakt.

Lees ook: Medewerkers tankstation kritisch maar ook trots op hun werk

Lees ook: Uitslag TankPro-enquête leidraad voor pomphouders

Fred Kramer

Klik hier voor alle enquête-uitslagen van eigenaren van tankstations

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.