60% pomphouders ziet intrede Russen wel zitten

De meeste pomphouders zien de toetreding van nieuwe, buitenlandse spelers (Russen) op de tankstationmarkt in Nederland wel zitten. Dat blijkt uit een poll op TankPro.nl waarop 230 personen hun stem hebben uitgebracht. 60% van hen ziet hiervan het voordeel in, 32% denkt dat het de markt zal schaden en 8% heeft geen mening.

De Nederlandse tankstationmarkt is volop in beroering. Overnames en omkleuringen zijn aan de orde van de dag.

Neus aan het venster

Daarbij steken nu ook nieuwe buitenlandse investeerders hun neus aan het venster. Zo heeft het Russische LUKOIL onlangs het eerste tankstation in Maastricht geopend en heeft het serieuze plannen om de grote 5 oliemaatschappijen in omvang van tankstationnetwerk naar de kroon te steken.

De Russische investeerdersmaatschappij Sistema heeft zich vorig jaar ook voor het eerst op de Nederlandse markt laten zien met de overname van Argos.

Toejuichen

De meeste pomphouders (60%) juichen deze ontwikkelingen toe. Erik de Vries van de NOVE zegt hiervoor wel een verklaring te hebben. “Als de stemmers uit de branche komen, zal de reden om voor te stemmen waarschijnlijk het extra kapitaal zijn dat in de branche gepompt wordt (opfrissing netwerk, infrastructuur).

Ook het feit dat de Russen garant staan voor de aanvoer van product, waardoor de ondernemer niet meer afhankelijk is van de lokale markt, ziet de Vries als een mogelijke oorzaak om voor te stemmen. “Van een stemmer buiten de branche kan ik mij voorstellen dat de gedachte is dat de Russen zich willen invechten in de markt en dat zal gebeuren met lage prijzen, wat weer goed is voor de klant. Dus deze uitslag kan ik billijken.”

Zowel positief als negatief

Volgens Petra van Stijn van de BETA zitten er zowel positieve als negatieve kanten aan de de komst van nieuwe spelers met diepe zakken. “De nieuwe toetreders op de markt uit het oosten(de Russen) zijn enerzijds een bedreiging voor de marge, anderzijds een serieuze optie om zaken mee te gaan doen. LUKOIL is bijvoorbeeld behalve brandstofleverancier ook sterk in de shops.”

Lees ookLUKOIL gaat ook onbemande tankstations overnemen

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “60% pomphouders ziet intrede Russen wel zitten”

Rob van Gestel|10.01.13|12:43

Dus 60% juicht de toetreding van een prijsvechter toe? Misschien begrijp ik het niet helemaal, maar dat betekent toch dat je mogelijk zo’n prijsvechter (van welk merk ook) als “collega” krijgt. Zegt dan 60%, fijn kunnen we nog meer korting geven?
In Nederland denkt sowieso iedereen alleen maar aan korting, maar tegelijkertijd klagen dat we niets meer verdienen. Moeten we niet eens stoppen met het geld uitdelen, als iedereen korting geeft verdienen we allemaal minder.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.