Pomphouder moet kansen pakken in 2013

Met een dalende brandstofafzet van 2,6%,  moordende concurrentie en de toename van het aantal zuinige auto’s zal 2013 voor ondernemers in de tankstationbranche een zwaar jaar worden. Maar er zijn nog volop kansen en mogelijkheden voor de inventieve pomphouder. Dat stelt Erik de Vries, directeur van de NOVE.

Lees hieronder zijn column
In de eerste drie kwartalen van 2012 zagen we de afzet van motorbrandstoffen in Nederland met 2,6% afnemen. De verkoop van diesel daalde zelfs met 3,1%. Is dit eenmalig of is er definitief een neerwaartse trend ingezet? Naar verwachting is het laatste het geval.

Economie

Uiteraard heeft de afkoeling van de economie gevolgen voor de verkoop van brandstoffen. Minder containers in de Rotterdamse haven betekent minder vrachtwagens op de weg en dus minder diesel. In 2013 wordt in Nederland een lichte krimp van de economie voorspeld. Ook minder mensen die aan het werk zijn heeft effect op de verkoop van brandstoffen.

Daar komt bij dat door verdergaande technologische ontwikkelingen gekoppeld aan fiscaal stimuleringsbeleid van de overheid auto’s kleiner maar vooral veel zuiniger worden. Ook vrachtwagens worden zuiniger. Enige positieve ontwikkeling is de snelle ontwikkeling van internetverkopen, waardoor de lokale distributie toeneemt.

Brandstoftaart

Al met al wordt de totale brandstoftaart in Nederland kleiner. De vraag is hoe lang we nog een netwerk van 4.200 stations in stand kunnen houden. Economisch gezien is dit onverantwoord. Nederland zou immers makkelijk afkunnen met een netwerk van 3.000 stations.

Tel daarbij op de recente intrede van een aantal Russische giganten op de Nederlandse markt en je kunt nagaan dat er in 2013 heel wat te gebeuren staat. Zeker de brandstofhandelaren die traditioneel veel rode diesel leverden, zullen in 2013 flink aan de bak moeten om de omzet op peil te houden, na de afschaffing van rode diesel op 1 januari 2013.

Branchvreemde partijen

Op het gebied van alternatieve brandstoffen staat ook heel wat te gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan groengas. Veel gemeenten laten dieselauto’s op bepaalde tijdsvakken niet meer toe in stedelijke gebieden vanwege lawaai en uitstoot. Groengas auto’s mogen wel winkels komen beleveren. Dit biedt kansen. Maar daarvoor moet de ondernemer wel naar buiten.

Afwachten en hopen dat het overwaait is geen optie. Een andere kans is de verkoop van (bio-)LNG. In 2013 zullen  investeringen worden gedaan in de verder ontwikkeling van de infrastructuur en distributie van LNG. Ook hiervoor geldt: lees op uw saeck beste brandstofondernemer, want nu al zien we branchevreemde partijen als brandstofleverancier optreden.

Kansen en mogelijkheden

NOVE zal zich in 2013 opnieuw inzetten voor de belangen van de zelfstandige brandstofondernemers. Daarbij proberen we niet krampachtig vast te houden aan de oude uitgangspunten, maar kijken we vooral naar de kansen en mogelijkheden. Want de behoefte aan energie zal blijven, ook in 2013.
nove, Erik de Vries

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.