bp logo

Shell overwoog verzwakt BP op te kopen

bp logo

Shell heeft de afgelopen twee jaar met het idee gespeeld om oliemaatschappij BP over te nemen. De aanzienlijke schadeclaims die BP heeft moeten betalen zouden een directe overname in de weg hebben gestaan. Dat zegt topman Peter Voser in een interview in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

BP was sterk verzwakt door de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 waardoor de koers van het aandeel BP op de beurs was gekelderd. Dat maakte de Britse oliegigant ineens kwetsbaar voor een overname, vindt Voser. “Ik kan me niet voorstellen dat er iemand in onze branche is geweest die dit niet heeft overwogen. Uiteindelijk zijn we allemaal zakenmensen.”

Schadevergoeding

Dat een overname uiteindelijk niet is doorgegaan heeft alles te maken met de kosten die gepaard zijn gegaan met de olieramp. In totaal moest BP in twee jaar 35 miljard dollar afboeken aan niet kernactiviteiten. Een flink deel hiervan was gereserveerd voor schadevergoedingen en het afkopen van een rechtszaak.

Voser reageert op de vraag of Shell nog steeds is geïnteresseerd is in een overname van BP met de opmerking dat Shell niet afhankelijk is van een dergelijke grote overname.

Schaliegas

In hetzelfde interview gaat de Shell-topman dieper in op winning van schaliegas in Europa. Volgens Voser zou Europa het voorbeeld van de VS moeten volgen, waar de afgelopen jaren grote hoeveelheden schaliegas zijn gewonnen die de afhankelijkheid van buitenlandse olie strek heeft doen terugdringen.

In Europa bestaat echter grote weerstand tegen het boren naar schaliegas vanwege de negatieve milieu-effecten.

Lees ook: Shell: Europa moet nu inzetten op winning schaliegas

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.