Snelladen, elektrische auto

Familie Lubbers investeert fors in snellaadpalen

Fastned, dat snellaadpunten realiseert, heeft van Rijkswaterstaat een 15-jarige concessie gekregen voor de bouw en exploitatie van 200 snellaadpalen voor elektrische auto’s aan snelwegen. Dat is een investering van 25 miljoen euro.  Een deel van dat bedrag komt van de participatiemaatschappij van oud-premier Ruud Lubbers. Zijn zoon Bart is directeur van Fastned.

Nederland telt op dit moment 30 snellaadpunten, dat zijn stations waar een elektrische auto zijn accu’s kan bijladen binnen 15 minuten.  Onderzoek heeft aangetoond dat een automobilist er gemiddeld 12 minuten over doet om zijn tank vol te laten lopen met fossiele brandstof. Nauwelijks verschil dus.

Te weinig

Maar hoe snel snelle oplaadpunten ook zijn, 30 is te weinig. Op dit moment moet de elektrische rijder zich in aardige bochten wringen om van oplaadpunt naar oplaadpunt te komen. Rijkswaterstaat wil op korten termijn zeker 500 laadpunten langs snelwegen realiseren. Een overgroot deel daarvan moeten snellaadpunten zijn.

Volgens Rijkswaterstaat komt met deze concessie een landelijk dekkend netwerk van snellaadpunten spoedig dichetrbij. Of dit netwerk tegen 2020 -als er naar schatting van Agentschap NL 200.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen rondrijden- ook nog toereikend zal zijn, zal moeten blijken. Met gemiddeld één tot twee snellaadbeurten per auto per week, neemt de gebruiksdruk op die laadpalen dan wel steeds meer toe. Maar de kans is groot dat de actieradius van elektrische auto’s dan groter is dan nu, waardoor de hele situatie weer anders wordt.

Autofabrikanten

Autofabrikanten als BMW en Nissan lijken inmiddels serieus in te zetten op elektrisch rijden. Zo heeft BMW voor de elektrische i3 een speciale fabriek in Leipzig opgezet. Nissan heeft gekozen om in Engeland een fabriek te bouwen waar 60.000 elektrische auto’s per jaar uit moeten gaan komen. Ook merken als Renault, Volkswagen en Ford hebben de stap gemaakt naar elektrisch rijden.

Lubbers junior heeft er alle vertrouwen in dat de mogelijkheid om een elektrische auto bij een snellaadpaal in 20 minuten op te laden, zal leiden tot een doorbraak in elektrische mobiliteit en de daaraan gerelateerde services industrie. Met die visie stak hij  in 2010 al geld in TU-Delft spin-off Epyon, producent van snellaadstations. Overigens vindt Lubbers de schatting van 200.000 elektrische auto’s op de weg tegen 2020 van Agentschap NL “vrij optimistisch”.

 

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Familie Lubbers investeert fors in snellaadpalen | TankPro.nl
Snelladen, elektrische auto

Familie Lubbers investeert fors in snellaadpalen

Fastned, dat snellaadpunten realiseert, heeft van Rijkswaterstaat een 15-jarige concessie gekregen voor de bouw en exploitatie van 200 snellaadpalen voor elektrische auto’s aan snelwegen. Dat is een investering van 25 miljoen euro.  Een deel van dat bedrag komt van de participatiemaatschappij van oud-premier Ruud Lubbers. Zijn zoon Bart is directeur van Fastned.

Nederland telt op dit moment 30 snellaadpunten, dat zijn stations waar een elektrische auto zijn accu’s kan bijladen binnen 15 minuten.  Onderzoek heeft aangetoond dat een automobilist er gemiddeld 12 minuten over doet om zijn tank vol te laten lopen met fossiele brandstof. Nauwelijks verschil dus.

Te weinig

Maar hoe snel snelle oplaadpunten ook zijn, 30 is te weinig. Op dit moment moet de elektrische rijder zich in aardige bochten wringen om van oplaadpunt naar oplaadpunt te komen. Rijkswaterstaat wil op korten termijn zeker 500 laadpunten langs snelwegen realiseren. Een overgroot deel daarvan moeten snellaadpunten zijn.

Volgens Rijkswaterstaat komt met deze concessie een landelijk dekkend netwerk van snellaadpunten spoedig dichetrbij. Of dit netwerk tegen 2020 -als er naar schatting van Agentschap NL 200.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen rondrijden- ook nog toereikend zal zijn, zal moeten blijken. Met gemiddeld één tot twee snellaadbeurten per auto per week, neemt de gebruiksdruk op die laadpalen dan wel steeds meer toe. Maar de kans is groot dat de actieradius van elektrische auto’s dan groter is dan nu, waardoor de hele situatie weer anders wordt.

Autofabrikanten

Autofabrikanten als BMW en Nissan lijken inmiddels serieus in te zetten op elektrisch rijden. Zo heeft BMW voor de elektrische i3 een speciale fabriek in Leipzig opgezet. Nissan heeft gekozen om in Engeland een fabriek te bouwen waar 60.000 elektrische auto’s per jaar uit moeten gaan komen. Ook merken als Renault, Volkswagen en Ford hebben de stap gemaakt naar elektrisch rijden.

Lubbers junior heeft er alle vertrouwen in dat de mogelijkheid om een elektrische auto bij een snellaadpaal in 20 minuten op te laden, zal leiden tot een doorbraak in elektrische mobiliteit en de daaraan gerelateerde services industrie. Met die visie stak hij  in 2010 al geld in TU-Delft spin-off Epyon, producent van snellaadstations. Overigens vindt Lubbers de schatting van 200.000 elektrische auto’s op de weg tegen 2020 van Agentschap NL “vrij optimistisch”.

 

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.