Petra van Stijn beta Clemens van Hulten bovag

Pomphouders hebben meer baat bij één belangenvereniging

Pomphouders zeggen meer baat te hebben bij één belangenvereniging voor de branche dan de twee (BETA en BOVAG) die er nu zijn. Dat blijkt uit een poll op TankPro.nl. Zeker 77% is voorstander van één sterke club, 15 % vindt de huidige constructie wel goed en 8 % zegt het niet te weten. Ook beide voorzitters Petra van Stijn en Clemens van Hulten geven ruiterlijk toe dat één branchevereniging het belang van de pomphouders veel beter zou kunnen dienen.

De beide voorzitters noemen de uitslag van de poll zeer verrassend. Petra van Stijn: “Het geeft wel aan hoe de pomphouders over deze kwestie denken. Daar moeten we terdege rekening mee houden.”

Grote veranderingen op komst

Voor de voorzitster blijft het van belang om een branchevereniging, in wat voor vorm dan ook, te hebben met voldoende slagkracht: ” BETA is niet voor niets 22 jaar geleden ontstaan: de zelfstandige pomphouders wilden een eigen club, met slagkracht. BETA is door de korte lijnen heel direct beschikbaar en wars van obstakels of bureaucratie. En vooral in het belang van één doelgroep: de zelfstandigen.”

Van Stijn zegt zelf ook dat de branche het best gediend zou zijn met één sterke belangenvereniging en sluit zeker niet uit dat deze er ooit komt. “In plaats van ons te richten op de cultuurverschillen zouden we er beter aan doen om te bekijken waar we ons zouden kunnen versterken. Het gaat tenslotte om de leden en niet om de BETA of BOVAG zelf.”

Als Van Stijn zich over de toekomst van de branche uitspreekt ziet ze zelfs nog een derde partij om mee samen te werken.”Wellicht dat we de NOVE (Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche -red.)) ook in een samenwerkingsverband zouden kunnen betrekken. Daarmee zouden we alle brandstof gerelateerde kwesties binnen een branchevereniging houden en met één sterke stem naar buiten treden. Met alle grote veranderingen op de markt die eraan zitten te komen is dat zeer wenselijk. Zeker als de leden dit willen.”

Samen sterker!

Ook voorzitter Clemens van Hulten is ervan overtuigd dat één branchevereniging beter is dan twee aparte.”Ik vind het bemoedigend, dat de meerderheid van de stemmers voor een branchevereniging is. Zoals iedereen weet heeft BOVAG tankstations van 2010 tot medio 2012 hard meegewerkt aan de oprichting van een BOVAG-BETA federatie. Ik was erg teleurgesteld met het besluit van de ledenvergadering van BETA om de vergevorderde besprekingen stop te zetten.”

“De poll van nu, voor zover deze representatief is, wijst opvallend anders uit. Dat zou inhouden, dat de visie van BETA gewijzigd zou zijn, dan wel dat de poll stemmers voornamelijk BOVAG-leden zijn. Onze visie ten aanzien van de voordelen van krachtenbundeling is nog steeds ongewijzigd. Samen sterker!”

Praktijk

Overigens zegt Van Hulten in de praktijk weinig te merken van de zogeheten cultuurverschillen tussen beide clubs. “Mijn BETA-collega Petra van Stijn duidde laatst op de cultuurverschillen tussen de twee verenigingen. Ik merk daar niet zoveel van wanneer we elkaar tegenkomen op branchebijeenkomsten. Wat wij wel zien is dat wij als BOVAG meer een zuivere dienstverlener voor onze leden zijn, terwijl BETA met haar verdienmodel soms trekken van een serviceclub heeft. Daar liepen we ook tegenaan tijdens de fusiebesprekingen.”

“We hebben afgelopen jaar gezamenlijk opgetreden tegen de tabaksaccijns, en delen diverse zetels in overlegorganen voor de branche. Wij gaan volgend jaar weer met BETA rond de tafel om de CAO besprekingen voor te bereiden, met andere woorden daar waar we kunnen werken we samen.Wij hopen dat in de nabije toekomst de opvattingen binnen BETA het weer mogelijk gaan maken om deze krachten verder te bundelen”, aldus de BOVAG-voorzitter.

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.