bp

BP sluit miljardendeal met Amerikaanse justitie

Oliemaatschappij BP gaat een schuldbekentenis afleggen over de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon en zal daarnaast een miljardenboete betalen aan de Amerikaanse justitie. Met de deal zal BP gevrijwaard worden van verdere strafvervolging. Wat de schuldbekentenis precies inhoudt, is nog onbekend. De ramp bij Deepwater Horizon in 2010 kostte het leven aan 11 medewerkers van BP, en werd de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Door de ramp op het olieplatform kwam in een tijdsbestek van 87 dagen een hoeveelheid van 4,9 miljoen vaten olie in de Golf van Mexico terecht. Daarbij werden de kustlijnen van Texas tot aan Florida vervuild. De ramp had niet alleen desastreuze gevolgen voor het milieu. Ook de visserij en bedrijven aan de kustlijn werden door de olieramp sterk benadeeld.

Civiele rechtszaken

Meer dan 100.000 personen en bedrijven hebben een civiele rechtszaak tegen BP lopen. BP heeft al aangekondigd ook deze rechtszaken af te kopen. Dat zou op een bedrag van 7,8 miljard dollar uitkomen.

De deal met justitie zal ook zeker in de miljarden dollars gaan lopen en wordt daarmee de grootste strafrechtelijke sanctie in de geschiedenis van de VS, aldus Reuters.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.