Argos Solidaridad. Ethanol

Argos haalt als eerste suikerrietethanol naar Europa

Oliemaatschappij Argos brengt als eerste bedrijf gecertificeerde suikerrietethanol op de Europese markt. Samen met internationale netwerkorganisatie Solidaridad verwelkomde Argos op 8 november de eerste uit Brazilië afkomstige scheepslading gecertificeerde Bonsucro ethanol in de Rotterdamse haven. Argos gebruikt de gecertificeerde ethanol als bio component voor het blenden van haar transportbrandstoffen.

De certificering garandeert dat de suikerriet onder goede sociaalmaatschappelijke omstandigheden en met oog voor het milieu wordt geteeld. Bovendien zorgt het voor voor continue verbetering gedurende het gehele productieproces. Dit wordt beoordeeld aan de hand van vastgestelde indicatoren, zoals energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen en waterverbruik. Op dit moment is minder dan twee procent van alle suikerriet in de wereld gecertificeerd.

Argos, Solidaridad en de Braziliaanse industrie werken samen in een omscholingsprogramma om de inzetbaarheid van rietsuikerkappers in Brazilië te verhogen. Het programma heeft ervoor gezorgd dat reeds 4.500 boeren zijn omgeschoold. Sommigen van hen zijn opgeleid voor nieuwe banen in gemechaniseerde oogst en verwerking, anderen voor banen buiten de industrie.

Zekerheid

Solidaridad en Argos begonnen in 2009 aan het traject om Bonsucro gecertificeerde ethanol op de Europese markt te brengen. Het project is mede mogelijk gemaakt door de subsidie Duurzame Biomassa van Agentschap NL. Doel was om een duurzame productieketen in de suikerriet industrie op te zetten, met verbetering van de sociaalmaatschappelijke en ecologische omstandigheden.

De aankomst van de eerste lading gecertificeerde ethanol is het resultaat van deze jarenlange samenwerking. Hiermee is Argos als eerste organisatie in Europa Bonsucro gecertificeerd. Nick Goodall, Chief Executive van Bonsucro: ‘Consumenten willen weten wat ze kopen en willen in toenemende mate zekerheid hebben dat producten duurzaam worden geproduceerd. Argos geeft hier invulling aan.’

Trots

Sven Sielhorst, internationaal programma coördinator suikerriet bij Solidaridad: ‘Ik ben trots op de samenwerking tussen Solidaridad en Argos. Uiteindelijk zijn het vooral de bedrijven die verandering kunnen bewerkstelligen. Dat doen ze door producten van suikerriet te kopen, dat onder goede sociale en milieuomstandigheden is geteeld. Daarom is dit een belangrijk moment. Ik hoop nu dat andere bedrijven het goede voorbeeld van Argos zullen volgen.’

Onofre Andrade, manager duurzaamheid Biofuels bij Argos: ‘Argos bewijst haar betrokkenheid naar de samenleving om verantwoordelijk en transparant te zijn door als eerste Europese bedrijf de Bonsucro certificering te behalen. De eerste lading van Bonsucro gecertificeerde suikerrietethanol is een volgende stap om te voldoen aan onze doelstellingen om duurzame biobrandstoffen te leveren aan de markt met een zo hoog mogelijke CO2 besparing en oog voor sociaal-maatschappelijke omstandigheden. Argos blijft continu investeren om de koploperspositie op het gebied van biobrandstoffen invulling te geven. De samenwerking met Solidaridad heeft onze betrokkenheid verstevigd. We kijken daarom uit naar voortzetting van de geslaagde samenwerking.’

Solidaridad

Solidaridad is een ontwikkelingsorganisatie die werkt aan verduurzaming van de hele productieketen. Doel is meer voedsel te produceren om de groeiende wereldbevolking te voeden en de wereld te voorzien van een alternatief voor fossiele brandstoffen. Dit kan zonder extra landbouwgrond. Hiervoor werkt Solidaridad nauw samen met bedrijven en boeren – van klein tot groot – in ontwikkelingslanden. Solidaridad is actief in onder andere palmolie, suikerriet, cacao en koffie en bekend van keurmerken als Max Havelaar en Utz Certified.

Argos

Argos is actief op de West-Europese olie- en energiemarkt. Argos is pionier op het gebied van biobrandstoffen en lanceerde in 2005 als eerste in Nederland biobrandstof aan de pomp. Het bedrijf heeft een jaaromzet van meer dan € 11 miljard en is actief in alle geledingen van de olie- en brandstofgerelateerde bedrijfskolom. Argos bedient de gehele keten, van producent tot consument. De circa 800 medewerkers zijn wereldwijd werkzaam in circa 20 landen. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Buiten Europa is de organisatie onder andere vertegenwoordigd in Brazilië, Singapore en China.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Argos haalt als eerste suikerrietethanol naar Europa | TankPro.nl
Argos Solidaridad. Ethanol

Argos haalt als eerste suikerrietethanol naar Europa

Oliemaatschappij Argos brengt als eerste bedrijf gecertificeerde suikerrietethanol op de Europese markt. Samen met internationale netwerkorganisatie Solidaridad verwelkomde Argos op 8 november de eerste uit Brazilië afkomstige scheepslading gecertificeerde Bonsucro ethanol in de Rotterdamse haven. Argos gebruikt de gecertificeerde ethanol als bio component voor het blenden van haar transportbrandstoffen.

De certificering garandeert dat de suikerriet onder goede sociaalmaatschappelijke omstandigheden en met oog voor het milieu wordt geteeld. Bovendien zorgt het voor voor continue verbetering gedurende het gehele productieproces. Dit wordt beoordeeld aan de hand van vastgestelde indicatoren, zoals energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen en waterverbruik. Op dit moment is minder dan twee procent van alle suikerriet in de wereld gecertificeerd.

Argos, Solidaridad en de Braziliaanse industrie werken samen in een omscholingsprogramma om de inzetbaarheid van rietsuikerkappers in Brazilië te verhogen. Het programma heeft ervoor gezorgd dat reeds 4.500 boeren zijn omgeschoold. Sommigen van hen zijn opgeleid voor nieuwe banen in gemechaniseerde oogst en verwerking, anderen voor banen buiten de industrie.

Zekerheid

Solidaridad en Argos begonnen in 2009 aan het traject om Bonsucro gecertificeerde ethanol op de Europese markt te brengen. Het project is mede mogelijk gemaakt door de subsidie Duurzame Biomassa van Agentschap NL. Doel was om een duurzame productieketen in de suikerriet industrie op te zetten, met verbetering van de sociaalmaatschappelijke en ecologische omstandigheden.

De aankomst van de eerste lading gecertificeerde ethanol is het resultaat van deze jarenlange samenwerking. Hiermee is Argos als eerste organisatie in Europa Bonsucro gecertificeerd. Nick Goodall, Chief Executive van Bonsucro: ‘Consumenten willen weten wat ze kopen en willen in toenemende mate zekerheid hebben dat producten duurzaam worden geproduceerd. Argos geeft hier invulling aan.’

Trots

Sven Sielhorst, internationaal programma coördinator suikerriet bij Solidaridad: ‘Ik ben trots op de samenwerking tussen Solidaridad en Argos. Uiteindelijk zijn het vooral de bedrijven die verandering kunnen bewerkstelligen. Dat doen ze door producten van suikerriet te kopen, dat onder goede sociale en milieuomstandigheden is geteeld. Daarom is dit een belangrijk moment. Ik hoop nu dat andere bedrijven het goede voorbeeld van Argos zullen volgen.’

Onofre Andrade, manager duurzaamheid Biofuels bij Argos: ‘Argos bewijst haar betrokkenheid naar de samenleving om verantwoordelijk en transparant te zijn door als eerste Europese bedrijf de Bonsucro certificering te behalen. De eerste lading van Bonsucro gecertificeerde suikerrietethanol is een volgende stap om te voldoen aan onze doelstellingen om duurzame biobrandstoffen te leveren aan de markt met een zo hoog mogelijke CO2 besparing en oog voor sociaal-maatschappelijke omstandigheden. Argos blijft continu investeren om de koploperspositie op het gebied van biobrandstoffen invulling te geven. De samenwerking met Solidaridad heeft onze betrokkenheid verstevigd. We kijken daarom uit naar voortzetting van de geslaagde samenwerking.’

Solidaridad

Solidaridad is een ontwikkelingsorganisatie die werkt aan verduurzaming van de hele productieketen. Doel is meer voedsel te produceren om de groeiende wereldbevolking te voeden en de wereld te voorzien van een alternatief voor fossiele brandstoffen. Dit kan zonder extra landbouwgrond. Hiervoor werkt Solidaridad nauw samen met bedrijven en boeren – van klein tot groot – in ontwikkelingslanden. Solidaridad is actief in onder andere palmolie, suikerriet, cacao en koffie en bekend van keurmerken als Max Havelaar en Utz Certified.

Argos

Argos is actief op de West-Europese olie- en energiemarkt. Argos is pionier op het gebied van biobrandstoffen en lanceerde in 2005 als eerste in Nederland biobrandstof aan de pomp. Het bedrijf heeft een jaaromzet van meer dan € 11 miljard en is actief in alle geledingen van de olie- en brandstofgerelateerde bedrijfskolom. Argos bedient de gehele keten, van producent tot consument. De circa 800 medewerkers zijn wereldwijd werkzaam in circa 20 landen. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Buiten Europa is de organisatie onder andere vertegenwoordigd in Brazilië, Singapore en China.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.