Toyota, elektrische auto, eQ

Toyota stopt (voorlopig) met productie elektrische auto’s

Toyota gaat voorlopig geen nieuwe modellen elektrische auto’s produceren. De fabrikant zegt een verkeerde inschatting te hebben gemaakt van de markt en kiest ervoor om tot 2016 de succesvolle hybride modellen verder te ontwikkelen. Toyota is de eerste autofabrikant die openlijk toegeeft dat de markt voor elektrische auto’s tegenvalt en daar zijn beleid op aanpast.

Aanleiding voor de keuze zijn zeer tegenvallende verkoopresultaten van de stadsauto eQ. Deze volledig elektrische auto werd in 2010 in Japan en de Verenigde Staten op de markt gebracht maar sloeg in het geheel niet aan.

Honderd eQ’s

Er werden slechts om en nabij de honderd eQ’s verkocht, terwijl Toyota had verwacht dat het duizenden exemplaren zou kunnen slijten. Het bedrijf geeft toe dat het een te positieve inschatting van de vraag heeft gemaakt.

Volgens Toyota-topman Takeshi Uchiyamada, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe voertuigen, kleven er nog te veel nadelen aan de huidige technologie, waardoor elektrische auto’s niet voldoen aan de eisen die de consument, zegt hij tegen Reuters. Zo is de actieradius te beperkt, duurt het opladen van de accu te lang en zijn elektrische auto’s duur in de aanschaf.

Prius

Gezien de teleurstellende verkopen van elektrische auto’s heeft Toyota aangegeven dat het tot en met 2015 vooral hybride modellen op de markt zal brengen. Het bedrijf, dat met de Prius eind jaren negentig een succesvolle hybride introduceerde, heeft 21 modellen met hybride aandrijving gepland, waarvan veertien nieuwe modellen en zeven modellen die een opknapbeurt krijgen.

De autofabrikant verwacht in de komende jaren wereldwijd een miljoen hybrides te kunnen verkopen. In mei stond de teller al op 4 miljoen verkochte Toyota’s die zowel beschikken over een benzinemotor als een elektromotor. Overigens zal de elektrisch aangedreven Toyota RAV4 EV, die het samen met Tesla Motors ontwikkelde, nog wel volgend jaar uitkomen in de Verenigde Staten.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.