LNG tankstation Ballast Nedam

LNG-station afgestemd op verschillende merken vrachtwagens

LNG tanken bij hetzelfde tankstation voor vier verschillende merken vrachtwagens. Ballast Nedam heeft woensdag een internationaal gezelschap van investeerders en ondernemers met een ‘live’ presentatie kunnen laten zien dat dit mogelijk is. Dat gebeurde op locatie van Salland Olie in Zwolle waar onlangs het eerste openbare LNG-tankstation van Nederland is geopend.

In samenwerking met LNG24 en de gemeente Zwolle heeft Ballast Nedam een huzarenstukje afgeleverd door het LNG tankstation geschikt te maken voor vier verschillende merken vrachtwagens: Volvo, Scania, Mercedes Benz en Iveco.

Nummerplaatherkenning

De belangstellenden die voor het congres LNG4Trucks&Ships naar Nederland waren gekomen, konden woensdag ‘live’ zien hoe de vrachtwagens van verschillende merken in enkele minuten kunnen worden vol getankt met LNG. Ballast Nedam heeft hiervoor een ingenieus computersysteem ontwikkeld dat de verschillen in druk kan opvangen.

Bovendien weet de computer via een nummerplaatherkenning precies om welke vrachtwagen het gaat en kan zich hierop instellen. Het systeem is uniek in Europa.

LNG4Trucks&Ships

Voor Manuel Lage, van de Natural & bio Gas Vehicle Association (NGVA) Europe en een van de sprekers op het driedaagse congres, is het pleit allang beslecht. Liquified Natural Gas is het enige alternatief voor diesel als het gaat om zwaar vrachtverkeer. “Als we alle andere alternatieve brandstoffen tegen het licht houden kunnen we nu wel met zekerheid zeggen dat LNG dé brandstof is voor de toekomst. Het enige alternatief voor diesel.”

Lage was duidelijk onder de indruk van de mogelijkheden van het LNG-tanken voor verschillende merken vrachtwagens. “Hiermee heffen we een enorme barrière op om LNG als brandstof voor alle vrachtwagens mogelijk te maken. Dat is nodig om het transport in heel Europa te vergroenen.”

60 Tankstations

Ballast Nedam denkt dat het LNG-tankstation zoals in Zwolle gebouwd een regelrecht succes wordt. “Er zijn natuurlijk al verschillende LNG-tankstations in Europa maar niet waarbij vier verschillende merken vrachtwagens kunnen tanken” zegt Jorg Raven van Ballast Nedam. ” Wij willen ons met name gaan richten op de markten in Nederland, België en Luxemburg en op de routes via Duitsland naar Polen. Daar zijn de grote vervoersbewegingen en kan LNG voor vrachtwagens een uitkomst bieden.”

Raven verwacht dat Ballast Nedam in de nabije toekomst 60 tankstations kan gaan bouwen. “Het zijn niet alleen technische hoogstandjes, maar we nemen ook heel het vergunningentraject in eigen handen. Net zoals we dat in Zwolle hebben gedaan. Iemand die met ons in zee gaat hoeft nergens meer naar om te kijken.”

Blue Corridors

Met de uitrol van steeds meer LNG-tankstations lijkt de kip-ei-discussie eindelijk doorbroken, vindt ook Manuel Lage: “Er zijn nu zo’n 30 LNG-tankstations in Europa. De meeste gecentreerd  in landen rond de Middellandse zee. Nederland als transportland bij uitstek en met de grootste doorvoerhaven kan natuurlijk niet achterblijven. Nederland moet deel gaan uitmaken van de Blue Corridors, een LNG-netwerk door heel Europa. Met dit nieuwe LNG-tankstation In Zwolle is hiermee de eerste stap gezet.”

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

LNG-station afgestemd op verschillende merken vrachtwagens | TankPro.nl
LNG tankstation Ballast Nedam

LNG-station afgestemd op verschillende merken vrachtwagens

LNG tanken bij hetzelfde tankstation voor vier verschillende merken vrachtwagens. Ballast Nedam heeft woensdag een internationaal gezelschap van investeerders en ondernemers met een ‘live’ presentatie kunnen laten zien dat dit mogelijk is. Dat gebeurde op locatie van Salland Olie in Zwolle waar onlangs het eerste openbare LNG-tankstation van Nederland is geopend.

In samenwerking met LNG24 en de gemeente Zwolle heeft Ballast Nedam een huzarenstukje afgeleverd door het LNG tankstation geschikt te maken voor vier verschillende merken vrachtwagens: Volvo, Scania, Mercedes Benz en Iveco.

Nummerplaatherkenning

De belangstellenden die voor het congres LNG4Trucks&Ships naar Nederland waren gekomen, konden woensdag ‘live’ zien hoe de vrachtwagens van verschillende merken in enkele minuten kunnen worden vol getankt met LNG. Ballast Nedam heeft hiervoor een ingenieus computersysteem ontwikkeld dat de verschillen in druk kan opvangen.

Bovendien weet de computer via een nummerplaatherkenning precies om welke vrachtwagen het gaat en kan zich hierop instellen. Het systeem is uniek in Europa.

LNG4Trucks&Ships

Voor Manuel Lage, van de Natural & bio Gas Vehicle Association (NGVA) Europe en een van de sprekers op het driedaagse congres, is het pleit allang beslecht. Liquified Natural Gas is het enige alternatief voor diesel als het gaat om zwaar vrachtverkeer. “Als we alle andere alternatieve brandstoffen tegen het licht houden kunnen we nu wel met zekerheid zeggen dat LNG dé brandstof is voor de toekomst. Het enige alternatief voor diesel.”

Lage was duidelijk onder de indruk van de mogelijkheden van het LNG-tanken voor verschillende merken vrachtwagens. “Hiermee heffen we een enorme barrière op om LNG als brandstof voor alle vrachtwagens mogelijk te maken. Dat is nodig om het transport in heel Europa te vergroenen.”

60 Tankstations

Ballast Nedam denkt dat het LNG-tankstation zoals in Zwolle gebouwd een regelrecht succes wordt. “Er zijn natuurlijk al verschillende LNG-tankstations in Europa maar niet waarbij vier verschillende merken vrachtwagens kunnen tanken” zegt Jorg Raven van Ballast Nedam. ” Wij willen ons met name gaan richten op de markten in Nederland, België en Luxemburg en op de routes via Duitsland naar Polen. Daar zijn de grote vervoersbewegingen en kan LNG voor vrachtwagens een uitkomst bieden.”

Raven verwacht dat Ballast Nedam in de nabije toekomst 60 tankstations kan gaan bouwen. “Het zijn niet alleen technische hoogstandjes, maar we nemen ook heel het vergunningentraject in eigen handen. Net zoals we dat in Zwolle hebben gedaan. Iemand die met ons in zee gaat hoeft nergens meer naar om te kijken.”

Blue Corridors

Met de uitrol van steeds meer LNG-tankstations lijkt de kip-ei-discussie eindelijk doorbroken, vindt ook Manuel Lage: “Er zijn nu zo’n 30 LNG-tankstations in Europa. De meeste gecentreerd  in landen rond de Middellandse zee. Nederland als transportland bij uitstek en met de grootste doorvoerhaven kan natuurlijk niet achterblijven. Nederland moet deel gaan uitmaken van de Blue Corridors, een LNG-netwerk door heel Europa. Met dit nieuwe LNG-tankstation In Zwolle is hiermee de eerste stap gezet.”

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.