elektrisch rijden

Nederland loopt voorop in elektrisch vervoer

Nederland behoort tot de koplopers op het gebied van de uitrol van elektrische voertuigen en laadinfrastructuur. Actuele cijfers laten zien dat de ontwikkeling nu snel gaat. Halverwege het jaar was het aantal laadpunten in Nederland gestegen van 1841 naar 3554, waarvan 34 punten voor snelladen. De teller voor het aantal elektrische voertuigen was eind juli opgelopen van 1404 naar 3931.

Op het gebied van stimulering van innovatie (budgettering, proeftuinen, ondersteuning industrie) maakt Nederland haar ambities minder waar, en neemt in Europa een bescheiden positie in.

ECN

Zo blijkt uit recent onderzoek  door ECN en Agentschap NL. In het rapport “Elektrisch vervoer in Nederland in internationaal perspectief” wordt de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland vergeleken met een twaalftal landen in Europa en daarbuiten. Vorige maand kwam ECN nog naar buiten met cijfers over een flink overschot aan laadpalen in Nederland.

Voor de vergelijking is gekeken naar ambities voor uitrol van aantallen elektrische voertuigen en laadinfrastructuur, het overheidsbeleid op het gebied van uitrol en innovatie, en naar daadwerkelijke realisaties.

Kansrijk

In Nederland is er zeker sprake van een kansrijke uitgangspositie op een aantal terreinen in de waardeketen van elektrisch vervoer. Voorbeelden zijn batterij management systemen, laadinfrastructuur en diverse soorten specifieke dienstverlening. Op het ogenblik zijn er circa 200 bedrijven die actief zijn op het gebied van elektrisch vervoer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.