elektrische auto

Veel meer oplaadpunten dan elektrische auto’s

Nederland telt veel meer oplaadpunten dan dat er elektrische auto’s zijn. Begin van dit jaar waren er op 1182 rijdende elektrische auto’s maar liefst 1842 oplaadpunten. In 2010 was de verhouding nog 1 op 1 met 395 auto’s op 400 laadpunten. Dat blijkt uit cijfers van ECN, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor duurzame energie.

Nederland lijkt hiermee de kip-ei-discussie te doorbreken omtrent elektrisch rijden. Immers, de grootste angst van een potentiële elektrische auto-bezitter is zonder stroom komen te staan. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu is Nederland het eerste Europese land met een dekkend netwerk.

“Er is bij marktpartijen enorm veel animo voor het aanbieden van oplaadpunten”, zegt een woordvoerder op NU.nl. ”De markt gaat uit van een enorme groei. Als het ministerie hierin faciliteert en fiscale voordelen blijft bieden geeft dat de consument vertrouwen en bevordert het elektrisch rijden.”

Ambitie

In vergelijking met andere landen is Nederland behoorlijk vooruitstrevend op het gebied van elektrisch rijden, ook al maken elektrische auto’s nog altijd slechts een fractie uit van het totale wagenpark, namelijk 0,015 procent.

De ambitie van Nederland is om in 2020 ongeveer 200.000 elektrische auto’s rond te hebben rijden en in 2025 een miljoen. Op het totale wagenpark van nu zou dat respectievelijk 2,6 procent en 12,9 procent zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.