betaalterminal, skimming

Zeeuwse tankstations geteisterd door skimmers

De politie in Zeeland waarschuwt automobilisten voor skimmers bij tankstations. De afgelopen twee weken is bij vier onbemande stations in Middelburg, Goes en Veere skimapparatuur aangetroffen.

De apparatuur is gedemonteerd in beslag genomen voor verder onderzoek. Om welke stations het gaat, wil de politie niet bekend maken. De politie vraagt mensen die de afgelopen tijd onbemand getankt hebben in Zeeland om hun bankafschriften te controleren op vreemde afschrijvingen.

Continu

Door die melding lijkt het alsof er ineens sprake is van een golf, maar volgens Peter Etman, algemeen directeur van Tamoil Nederland is het een algemeen probleem, dat zich continu voordoet. “Ik denk niet dat het meer is in de vakantie.”

Ook bij Tamoil-stations was het raak deze zomer in Zeeland. Tamoil kreeg de melding dat op 1 juli in Terneuzen skimmers actief waren. Het bedrijf ontdekte bij eigen controles afgelopen vrijdag en maandag skimapparatuur bij onbemande stations in Vrouwenpolder en Sint-Laurens en wist die tijdig te verwijderen.

Etman schat dat Tamoil gemiddeld eens in de twee weken te maken heeft met skimming op een van de Tamoil-tankstation in Nederland. De apparatuur wordt soms zelf ontdekt, soms door de politie. Met dat aantal denkt hij redelijk in de pas te lopen met andere maatschappijen. Onbemande stations worden relatief vaker getroffen.

Nieuwe apparatuur

Tamoil heeft de afgelopen twee jaar 700.000 euro geïnvesteerd aan nieuwe apparatuur, die in 2010 en 2011 bij alle tankstations is geplaatst om skimmen tegen te gaan. De bedoeling is dat via de nieuwe apparatuur de transacties alleen via de chip op betaalpasjes wordt afgehandeld en niet meer via de magneetstrip.

Etman: “De banken moeten de magneetstrip uitschakelen, daar wachten we nu op.” De branche is daar via de brancheverenigingen over in gesprek met de banken. Tamoil kijkt ook nog of er aanvullende apparatuur nodig is. “We hebben te maken met vernuftige criminelen.”

Rabobank

Etman juicht de recente anti-skim maatregel van de Rabobank toe. Sinds 1 juni schakelt de bank betaalpasjes van particulieren standaard uit buiten Europa om zo te voorkomen dat criminelen in landen buiten Europa geld opnemen met gegevens die ze door skimming hebben verkregen. De ervaring leert dat rekeningen vooral buiten Europa geplunderd worden. De maatregel scheelde de Rabobank in een maand al 1,2 miljoen euro aan schade. De schade is volgens de bank gedaald met 85 procent. Klanten kunnen de blokkade zelf opheffen en hun pasjes tijdelijk per werelddeel aanzetten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.