Fred Teeven, VVD

Beelden benzinedief na overleg met justitie meteen online

Fred Teeven, VVD

Pomphouders moeten voortaan eerst aangifte doen en overleggen met politie en justitie, voordat ze beelden van benzinedieven online mogen zetten. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Wel is de procedure daartoe fors ingekort. Want hoe sneller politie en justitie over de beelden beschikken, hoe groter de kans dat criminelen worden aangehouden.

Nu is voor dat tonen nog een langdurige en omslachtige procedure nodig. Het kabinet vindt dat burgers en bedrijven onder voorwaarden zelf beelden van bewakingscamera’s op internet mogen zetten. Maar willekeurige verspreiding van beeldmateriaal kan mensen ten onrechte in verband brengen met strafbare feiten of het opsporingsbelang doorkruisen.

Aangifte

Daarom moet eerst aangifte worden gedaan. Daarna kunnen politie en justitie de beelden beoordelen en gebruiken. Pas na toestemming van justitie mogen particulieren en bedrijven hun camerabeelden verspreiden. Zo wil het kabinet het evenwicht bewaren tussen privacybelangen en de belangen van opsporing en vervolging.

Ook openbaarvervoerbedrijven, decentrale overheden of voor het publiek toegankelijke instellingen als openbare bibliotheken kunnen van de maatregel gebruik maken. Zij hebben vaak naast internet ook andere mogelijkheden om informatie openbaar te maken, zoals elektronische billboards.

Beveiliging

Daarnaast ziet het kabinet mogelijkheden om beelden van particuliere beveiligingsbedrijven beter te benutten. Zoals in winkelcentra, op de grote beeldschermen voor het aanprijzen van producten en diensten. Die zijn geschikt om verdachten van inbraken, diefstallen en overvallen aan het bezoekend publiek te tonen, met het verzoek om aangifte te doen als zij een verdachte herkennen. Ook in deze gevallen is de regie in handen van politie en justitie.

Door een beveiligingsfout kunnen grote hoeveelheden persoonsgegevens op straat belanden. De toezichthouder – het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) – ontvangt een melding. Is er sprake van nalatigheid, dan kan het Cbp een boete opleggen van maximaal 450.000 euro.

Raad van State

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Lees ook: Nieuw wapen tegen benzinedieven: Twitter en Facebook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Beelden benzinedief na overleg met justitie meteen online”

sjoukje grooten|14.10.12|10:26

Wordt moeilijk als je door de politie wordt doorgestuurd naar tanken zonder betalen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.