Statoil tankstation

Statoil stopt olieproductie om zo staking te beëindigen

Statoil tankstation

De Noorse oliemaatschappij Statoil gaat volgende week maandag 9 juli al haar activiteiten stopzetten. Werknemers van Statoil staken al bijna 2 weken vanwege een conflict tussen de bonden en werkgevers over de pensioenleeftijd. Daardoor ligt de productie van vijf olievelden van het bedrijf stil.

Met een zogeheten ‘lockout’ wil Statoil de Noorse overheid dwingen de staking te beëindigen. De productiestop gaat in de nacht van maandag op dinsdag om middernacht in. De actie zal de productie van Statoil verlagen met het equivalent van ongeveer 1,2 miljoen vaten olie per dag.

Verlies

Statoil, is voor het merendeel in handen van de Noorse staat. Woensdag liep het overleg tussen vakbonden en de Noorse oliefederatie OLF over de pensioenleeftijd op de klippen.

De actie heeft volgens OLF de sector al een omzetverlies van twee miljard Noorse kronen (267 miljoen euro) gekost.

Personeel

Statoil dreigt nu vanaf maandag middernacht de productie stop te zetten en het personeel naar land over te brengen. De volledige stopzetting op het Noors continentaal plat zal één tot vier dagen duren.

Door de stopzetting loopt Statoil ongeveer 1,2 miljoen vaten per dag mis, of een verlies van 520 miljoen kronen (69 miljoen euro) per dag.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.