Pomphouders willen langzaamaanactie aan de grens

ROTTERDAM – Op de snelweg A20 bij Rotterdam staat dinsdagochtend een file van 10 kilometer vanuit Gouda nadat een aantal auto’s en een vrachtauto op elkaar waren gebotst. Op de plaats van het ongeval ontstond flinke chaos. Twee van de drie rijstroken werden afgesloten voor het verkeer. ANP MARCO DE SWART

Pomphouders zullen waarschijnlijk volgende week met vracht- en tankwagens langzaamaanacties houden op snelwegen aan de grens. Het protest is tegen de beslissing van de Tweede Kamer om 370 miljoen extra accijns te heffen op tabak. Grens-pomphouderrs vrezen een enorme daling van inkomsten.

De Tweede Kamer heeft woensdag 20 juni besloten om de extra accijns op tabak gewoon door te voeren. Het wetsvoorstel wordt Kamerbreed gesteund. Wel wordt de afdracht van de btw op rookwaar ( die nu nog bij de fabrikant ligt) naar alle waarschijnlijkheid overgedragen naar de pomphouder. Dat zou op jaarbasis de pomphouder enkele duizenden euro’s schelen.

Doekje

De langzaamaanactie is een idee van pomphouder Theo Geurts die met zijn familiebedrijf zes kilometer van de Duitse grens af zit. Hij noemt het omzetten van de btw-afdracht een doekje voor het bloeden. “Ik heb mijn tankstation nu 28 jaar. Het is een echt familiebedrijf. Als die accijnsverhoging doorgaat kan ik de stekker er wel uittrekken.

“Dan is niet alleen de benzine in Duitsland goedkoper maar ook de sigaretten. De Nederlandse automobilist zal zijn andere aankopen daar ook doen. Dat is fataal voor ons.”

Broodwinning

Voor Geurts is de maat vol. Hij is druk bezig om grenscollega’s zover te krijgen om mee te doen aan de actie. “Vergis u niet. Veel pomphouders aan de grensstreek staat het water al aan de lippen. Zijn zijn, net als ik, echt bereid om voor hun broodwinning te vechten.”

Wanneer de langzaamaanactie wordt ingezet is nog onduidelijk. Mogelijk volgende week Wel verklapt Geurts dat de actie om 06.30 uur zal worden gehouden; net voor de spits.

BETA

Overigens distantiërt de BETA zich van de voorgenomen langzaamaanactie. “Onjuist is dat onze vereniging BETA betrokken is bij deze langzaamaanactie op de weg”, zegt woordvoerder Edsko Schuitema. “De ruim 1000 zelfstandige pomphouders, aangesloten bij BETA, steunen geen acties die automobilisten treffen. Dat zijn namelijk onze gewaardeerde klanten.”

“Wel ondersteunen wij als BETA het doel van deze actie, namelijk protest aantekenen tegen een enorme accijnsverhoging op tabak.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Pomphouders willen langzaamaanactie aan de grens”

AJ Wikkerink|21.06.12|13:28

Door de btw verhoging van de brandstoffen en de accijnsverhogingen zal dit daadwerkelijk veel tankstations de kop kosten. De prijzen van autodiesel, lpg en de benzines zullen mede door de btw verhoging en de accijnsverhoging nog meer vergroot worden in het nadeel van de grenstanktations.
De Duitse regering pakt het anders aan en zorgt voor een 10 accijns en loonstop en zorgt ervoor dat de economie mede hierdoor een positieve impuls kijft.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.