Hymove waterstof

Nieuw tankstation VéBé van Steijn voorlopig zonder waterstof

Het net geopende Shell tankstation van VéBé van Steijn aan de Westervoortsedijk in Arnhem zal het voorlopig zonder waterstof moeten stellen. Het overzetten van de waterstoftankzuil is nu nog te duur en wordt later dit jaar verwacht. Op de plek waar de waterstofzuil moet komen, hangt vooralsnog een mededeling van HyMove.Hoewel bij het ontwerp en de vergunningaanvraag voor het tankstation de plaatsing van de waterstoftankzuil al wel meegenomen was, biedt het tankstation nu nog niet de mogelijkheid om waterstof te tanken.

Paradepaardje

HyMove verwacht dat dat het najaar wel het geval kan zijn. Intussen blijft het tanken van waterstof gewoon mogelijk op de huidige locatie bij het AVIA tankstation aan de Van Oldenbarneveldtstraat in Arnhem. Het nieuwe tankstation is afgelopen donderdag officieel geopend en heeft alle voorzieningen. Automobilisten kunnen naast het tanken van allerhande brandstoffen hun auto wassen, lunchen en er is een uitgebreide shop. Het aanbieden van waterstof moest een van de paradepaardjes worden, maar laat nu even op zich wachten.

Subsidies

“De geplande verplaatsing, vergroting en vergroening van het Arnhemse waterstoftankstation kan door het missen van subsidies uit Brussel en Den Haag helaas niet gelijk lopen met de opening van het nieuwe tankstation”, zegt Jan van Beckhoven, directeur van HyMove. “Momenteel werken de betrokken partijen de plannen uit voor het vervolg van het HyMove-project. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de organisatie Zero Emissiebusvervoer en het Gelders Transitie Centrum. De verwachting is dat het vervolgproject dit najaar van start gaat.”

Nieuwe klanten

Een sluitende financiële dekking van het uitgebreide tankstation door een grotere afname van waterstof was nog niet mogelijk door de onzekerheid over nieuwe klanten. Momenteel tanken de HyMove-bus, de Fiat Doblo, die bij de gemeente Arnhem in gebruik is, en een omgebouwde Subaru van de HAN bij het waterstoftankstation. “Het verplaatsen van het bestaande tankstation zonder uitbreiding is in verhouding een dure optie”, licht Van Beckhoven toe. “Vooral omdat uitbreiding op korte termijn wel te verwachten is, maar ook omdat we wel moeten voldoen aan de vergunningseisen van het nieuwe tankstation.”

HyMove-project

Het HyMove-project startte in mei 2010 met de introductie van de waterstofbus, omdat het openbaar vervoer een prima omgeving is om ervaring op te doen met nieuwe technologie. In december 2010 werd de waterstof tankzuil in gebruik genomen bij het AVIA tankstation aan de Van Oldenbarneveldtstraat in Arnhem. De tweede fase van het project voorziet in de uitbreiding van het aantal voertuigen in het project en vergroting van de capaciteit van het tankstation.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.