Echtpaar na 25 jaar AVIA nu over naar Lukoil

Ze zijn toch wel een begrip in Zuid-Limburg. Het echtpaar Maria en Toon in de Braek. Al 25 jaar runnen ze met succes het AVIA tankstation aan de Drievogelstraat in Kerkrade. En ondanks dat ze tegen de pensioengerechtigde leeftijd aanzitten gaan ze de omkleuring naar Lukoil ook nog meemaken. ‘Wij houden van ons vak. We zouden niet weten wat we thuis zouden moeten doen.’

Het was Toon in de Braek (65) die 25 jaar geleden de aanzet gaf om het voor het vak van pomphouder te kiezen. Al was het ongewild want door rugklachten moest hij zijn baan als bouwvakker opgeven.

“We kwamen een advertentie tegen van brandstofleverancier SmeetsGeelen die een pomphouder nodig had. Daar hebben we op gereageerd en zijn hier bij AVIA aan de Drievogelstraat begonnen.”

Sociale leven

Het echtpaar wist van het runnen van een tankstation weinig tot niets af, maar dat weerhield ze niet om binnen korte tijd de omzet meer dan te vervijfvoudigen. “Wij hadden van SmeetsGeelen anderhalf jaar de tijd gekregen om van 300.000 liter naar 1,5 miljoen liter te komen maar dat hadden we binnen 5 maanden al gerealiseerd”, zegt Maria (62).

“We waren dan ook van 7 uur ’s ochtends tot 9uur ’s avonds aan het werk. Zeven dagen in week. Het heeft ons in die tijd wel ons sociale leven gekost maar we hadden geen keus. Dit moest een succes worden.”

Persoonlijk

En dat werd het. Maria bleef op het tankstation en Toon ging de boer op naar bedrijven toe om deze voor zijn AVIA-station te strikken.

” Kijk, we zaten en zitten hier eigenlijk nog met een hoge dichtheid aan tankstations. Het enige wat helpt is een persoonlijke benadering van de klanten. Ik heb dat altijd gedaan en doe dat nog steeds. Je moet je klanten kunnen aankijken als je zaken wilt doen.”

Gemeente

Inmiddels heeft het station dat toch aan een dorpsweg ligt een doorzet van 4 miljoen liter. En dat had nog meer kunnen zijn als de gemeente niet was gaan dwars liggen.

“De gemeente wil ons hier al jaren weg hebben. We liggen te dicht bij de dorpskern. Ze hebben ook een stokje gestoken voor het vrachtverkeer dat hier kwam tanken, anders hadden we allang op de 5 miljoen liter gezeten. ”

Laatste kunstje

Maria en Toon gaan nu hun laatste kunstje doen. De overstap van AVIA naar Lukoil. Het nieuwe station wordt 500 meter verderop gebouwd en zal over een jaar klaar zijn. De overgang zal niet vanzelf gaan. Maria: “Natuurlijk zijn we gehecht aan AVIA. Dat is toch een partner die goed naar je luistert en waar het prettig mee samenwerken is. Bij Lukoil weten we niet wat we kunnen verwachten, maar we vinden onszelf nog te jong om achter de geraniums te gaan zitten.”

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.