‘Pomphouder, benut de mogelijkheden van uw locatie!’

Onderzoekdeskundige Rien de Koning van Foodstep vindt dat pomphouders elkaar te veel na-apen en dat mogelijkheden van de locatie amper worden benut. Een postagentschap; een lunchroom; een AHtoGo. Als de pomphouder bereid is om uit de gebaande paden te stappen is alles mogelijk.

‘Het blijkt moeilijk voor pomphouders om gebaande paden te verlaten. Meer van hetzelfde zowel binnen de muren als buiten de muren.

Buurman

Met binnen de muren bedoel ik meer promoties, meer active selling, diepere prijzen, dicht bij de supermarkt, niet echt vernieuwend. Richt je maar gewoon op echt verkopen en alles lost zichzelf vanzelf op. Ja, vanzelf op, dan heb je geen tankstation meer.

Met buiten de muren, bedoel ik, iedereen doet hetzelfde. Het lijkt haast de middelbare school wel, waar iedere leerling bang is om in een afwijkend kledingmerk te lopen. Mijn buurman 1 of 2 cent goedkoper, dan ik ook 1 of 2 cent goedkoper. Begint mijn buurman met een wasstraat, dan ik ook een wasstraat. Geen lectuur meer in de shop, dan ik ook geen lectuur meer in de shop. Het lijkt wel of we onze buurman zelfs het verlies niet meer gunnen.

Onverenigbaar

Volgens een goede collega zijn we allemaal net manegepaarden, en zitten we gevangen in steeds diepere paden, die we zelf steeds dieper uitslijten. Daarom waarschijnlijk ook dat echte concurrentie altijd van buiten de branche komt, of van echte innovatieve ondernemers.

Mijn belangrijkste kritiekpunt op de branche is de ingebakken schizofrenie. We zijn een brandstofverstrekkingspunt, en aan de andere kant willen we een shop runnen. Steeds meer denk ik 2 onverenigbare zaken, die elkaar voortdurend in de wielen rijden. Of waar het een als het blok aan het been van de andere activiteit hangt. Als wij namelijk beide activiteiten niet los van elkaar zien gaan we beide activiteiten sowieso niet optimaliseren.

Succesvol

Eigenlijk moet je objectief vanuit de locatie redeneren wat de in potentie meest succesvolle activiteiten zouden kunnen zijn. We weten immers dat ondanks of juist door alle sociale media, locatie, locatie en locatie, bepalend is voor de keuze welk verkooppunt te bezoeken. Nu wordt de invulling van de shop gekoppeld aan de activiteit als brandstofverstrekkingspunt. En, ook dit lijdt weer tot afkijken van de buurman, en tot een grijs niet onderscheidend, en ook vaak niet van toepassing zijnd aanbod.

En dit vanuit een huidige productportfolio in het station dat sterk onder druk staat. Het is realistisch om te veronderstellen dat de daling van het brandstofverbruik accelereert zodat we spreken over een gemiddelde daling van 3% in liters gemiddeld per jaar over de komende 5 jaar (-15%). En tabak ondervindt last van een sterke lobby, met navenante btw-stijgingen. Beide producten zijn peilers onder het bestaan van de huidige shops.

Ommezwaai

Is een ommezwaai noodzakelijk? Ja! En daarvoor moet je weten welke rol je zou kunnen spelen gezien je locatie. Want locatie is vaak erg goed, en de onderscheidende factor. En op die locatie bepaal je of je autospecialist wilt worden met wassen, technisch onderhoud, of je horeca wilt worden (lunchroom met koffie, of een echte Starbucks, Hema of AHtoGO),

Of dat je wilt inspelen op de buurt met een postagentschap, stomerij, afhaalpunt voor online bestellingen, of het verkopen van streekproducten of seizoensproducten met sterke lokale leveranciers, of wat dan ook! Je locatie en je verzorgingsgebied bepalen je mogelijkheden. Niet de activiteiten die je nu onderneemt: brandstof met een shop. Dus durf uit de gebaande paden te stappen, en in te spelen op de mogelijkheden in je lokale markt.’

Rien de Koning

Foodstep

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.