Advies RAI: voorzie alle kentekenplaten van chip

Alle kentekenplaten in het Nederlandse wagenpark moeten een op afstand uitleesbare chip krijgen. Dit om onder meer ontduiking van de wegenbelasting en benzinediefstal tegen te gaan. Dat staat in een advies van de RAI Vereniging.

Valse nummerplaten worden vaak gebruikt bij benzinediefstal of andere vormen van criminaliteit.

Politiek

Brancheverenigingen BETA en BOVAG pleiten al jaren voor het vastnagelen van kentekenplaten of het inbrengen van een chip. Tot nog toe heeft de politiek alle adviezen naast zich neergelegd en staat de kwestie niet hoog op de politieke agenda.

Nu heeft naast de brancheorganisaties en het openbaar ministerie ook de RAI zich in de discussie gemengd.

Minikenteken

De zogenoemde RFID-chips komen in de kentekens en in een derde ‘minikenteken’ in een vignet achter de voorruit. De chip bevat de numerieke code die nu al op de kentekenplaten staan. Deze code verschaft de auto een digitale identiteit, alsmede de eigenaar.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.