Shell blijft vol inzetten op aardgas

Shell blijft nu en in de toekomst vol inzetten op aardgas. De oliemaatschappij verwacht dat aardgas een groot deel van de winst zal gaan bepalen, ook al bepaalt de olieprijs nu nog 80 % van de marge. Dat zei topman Peter Voser dinsdag 22 mei op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell.

Shell verwacht dit jaar voor het eerst meer aardgas te produceren dan ruwe olie. Het wil de groeimarkten in Azië voorzien die zich meer en meer op een gas georiënteerde energievoorziening richten.

Laag

Shell investeert hiermee in de lange termijn omdat juist in de VS door aanzienlijke schaliegaswinningen de prijzen van aardgas in een decennium nog niet zo laag zijn geweest. Het olieconcern, ’s werelds grootste leverancier van vloeibaar aardgas, is ook in staat te profiteren van de verschillen tussen regionale gasprijzen.

Geïntegreerd

Voser zegt daarnaast dat Shell zich blijft toeleggen op een volledig geïntegreerd operationeel model, waarbij een enkele oliemaatschappij olie (of gas) uit de grond haalt, transporteert, raffineert en verkoopt.

Dat staat haaks op de mening van sommige analisten die constateren dat grote oliemaatschappijen hun raffinaderijen moeten afstoten om beter in staat te zijn een hoge grondstofprijs te realiseren. Maar Voser bestrijdt dat. “We gaan voor een geintegreerde filosofie, omdat daar de toekomstige groei in zit.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.