Gezichtsherkenning als middel tegen doorrijders en overvallers

Een camera die middels bepaalde gezichtskenmerken direct iemand herkent als zijnde een potentiële benzinedief of overvaller. Het zou zo maar kunnen dat over een paar jaar ieder tankstation voorzien is van een zogeheten biometrische camera. Maar dan moeten er nog wel enkele (juridische) hordes worden genomen.

De ontwikkelingen op het gebied van biometrie gaan erg snel. Met name gezichtsherkenning gaat met sprongen vooruit en staat nu qua betrouwbaarheid op gelijke voet met vingerafdrukherkenning en irisherkenning. De belangrijkste reden hiervoor lijkt de toename in resolutie van camera’s te zijn van de laatste jaren.

Ontwikkeling

De iris- en netvliesmeting is het meest betrouwbaar, maar minder makkelijk toe te passen. De spraakherkenningstechniek is nog volop in ontwikkeling en kan worden toegepast op bijvoorbeeld telefonische financiële transacties, toegang tot gevoelige computergegevens en voor het starten van auto’s.

De meting van warmtepatronen in het gelaat is een van de nieuwste mogelijkheden.

Proefopstelling

Dat een biometrische camera werkt, blijkt nu uit een proefopstelling bij een tankstation in Rotterdam. Daar is vorig jaar een biometrische camera aan een pompeiland bevestigd.

Jan Bessembinders van de BOVAG die samen met politie en justitie nauw betrokken is bij de proef: “Uit de proef is gebleken dat de camera zowel ’s ochtends als ’s avonds zijn werk doet. Ook bij verschillende weertypen of gedeeltelijke gezichtsbedekking van de persoon kan de camera nog steeds specifiek gezichtskenmerken constateren.”

Weigeren

Die gezichtskenmerken zijn van groot belang want de bedoeling is dat deze direct worden gekoppeld aan een database, van bijvoorbeeld de politie.

In geval van een herkenning kan de pomphouder dan de betreffende persoon de toegang tot de shop weigeren, de benzinekraan dichtdraaien en de politie inschakelen. Een actief wapen dus tegen doorrijders en overvallers.

Hordes

Voordat de biometrisch camera gemeengoed zal zijn bij tankstations moeten er echter wel wat hordes worden genomen. “Met name op het gebied van de privacy zal er weerstand zijn”,aldus Bessembinders.

“Ik verwacht niet dat de biometrisch camera de eerste jaren bij tankstations in gebruik zullen worden genomen. Maar de geslaagde proef geeft alle ruimte om de ingeslagen weg voort te zetten.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.