Studenten bouwen auto die 1 op 1000 rijdt

Studenten van de Universiteit Twente werken aan een auto die op één liter brandstof 1000 kilometer kan rijden. De auto wordt ingezet tijdens de Shell Eco-marathon die op 17 mei in Rotterdam wordt gehouden. Daar zullen 200 teams uit heel Europa strijden om de titel ‘zuinigste auto 2012’.

Het zogeheten Green Team van de Universiteit Twente is de uitdaging aangegaan om de zuinigste auto ooit te bouwen die ook nog eens op een echte personenwagen moet lijken. Zo moet de auto bijvoorbeeld beschikken over verlichting, moet hij een minimumhoogte van één meter hebben en is een ruitenwisser verplicht.

Licht

Om de auto zo licht mogelijk te houden maakt het team gebruik van een chassis dat bestaat uit één centrale buis, en is de vering geïntegreerd in de ophanging. Verder is de carrosserie geheel opgebouwd uit koolstofvezel, en is er een systeem aanwezig dat de remenergie terugwint en gebruikt om op te kunnen trekken.

Brandstof

Voor de race wordt de auto volgetankt. Het team rijdt vervolgens tien rondes van 1,6 kilometer. Na elke ronde moet de auto stoppen en weer opnieuw starten. Na afloop van de race meet de wedstijdleiding hoeveel brandstof er nog in de tank zit. Het team dat het minst heeft verbruikt wint de race.

Kansen

Green Team Twente is positief over haar kansen. De uitgebreide achtergrondkennis van de studenten Werktuigbouwkunde en de goede begeleiding vanuit de universiteit zorgen ervoor dat er nu een innovatieve auto gebouwd wordt, die volgens het Twentse team hoge ogen kan gooien. Zo meldt NieuwsuitTwente.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Studenten bouwen auto die 1 op 1000 rijdt”

Nicolaas de Graaff|12.05.17|13:10

Wat een ongelooflijke prestatie. Ik vraag me af hoe lang het gaat duren voordat ook een personenwagen zo zuinig rijd. Hopelijk gaan deze studenten door met dit soort baanbrekend werk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.