ANWB: vijftig extra snellaadpalen langs de snelweg

Bijeenkomst Onthulling snellaadnetwerk Marco Eenennaam

De ANWB wil binnen twee jaar 50 elektrische oplaadpalen aan de snelweg realiseren. Deze week zijn 6 van deze snellaadpalen in gebruik genomen.  Met de realisatie van 50 laadpalen verspreid door het land wil de ANWB de gebruiksmogelijkheden van elektrische auto’s buiten de Randstad vergroten.

Het initiatief voor de 50 extra palen wil de ANWB niet alleen, maar samen met belangstellende bedrijven uitvoeren.

Actieradius

Veel mensen zien de beperkte actieradius en de lange tijd die het kost de accu’s op te laden, als een flinke belemmering om elektrisch te gaan rijden. Opladen via reguliere stroomvoorziening duurt immers tenminste 6 uur, terwijl bij een snellaadvoorziening de accu’s al in 20 minuten weer voor 80% opgeladen zijn.

Drempels

Met het nu in gebruik genomen netwerk van 6 snellaadpalen wil de ANWB die drempels slechten. En met nog eens 50 snellaadmogelijkheden zou het elektrisch vervoer een extra stimulans krijgen.

Er is overigens wel een technische beperking. Alleen louter elektrisch aangedreven auto’s zoals de Nissan Leaf, Peugeot Ion, Citroën C-Zero en Mitsubishi iMiev zijn geschikt voor gebruik van het snellaadnetwerk. De Renault Fluence en Kangoo kunnen aan deze palen wel sneller geladen worden, maar niet zo optimaal als mogelijk is met snelladers.

Servicecentra

Dit komt door technische redenen. Verder zijn auto’s met een zogeheten range extender zoals de Opel Ampéra en de Chevrolet Volt niet geschikt, wat ook geldt voor plug-in hybrides zoals de Prius Plug-In Hybrid. Voor deze auto’s zijn bij de ANWB servicecentra reguliere oplaadpunten aangelegd.

De 6 huidige snellaadpalen staan in Badhoevedorp, Rhoon, Breda, Ypenburg, Naarden en Utrecht en zijn de eerste 6 maanden gratis te gebruiken door ANWB-leden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

3 reacties op “ANWB: vijftig extra snellaadpalen langs de snelweg”

Paul Schmitz|06.08.12|22:20

Kunt u mij zeggen waar de palen van Naarden en Utrecht staan?

Geert Teunissen|27.01.14|16:15

Kunt u aangeven welk type stekker gebruikt kan worden.

Is het mogelijk om met de Combo 2 stekker te laden?

Geert Teunissen|27.01.14|16:15

Waar staan de laadpalen precies?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.