DSM gaat in VS biobrandstof uit maïs maken

Het Nederlandse chemiebedrijf DSM gaat 250 miljoen dollar investeren in een biobrandstof-fabriek in het het Amerikaanse South-Dakota. Het doet dit samen met een Amerikaanse partner POET. De fabriek gaat maïs-resten omzetten in de tweede generatie biobrandstoffen. Eind  2013 moet de productie zijn opgestart.

De beide partners zullen bio-ethanol produceren uit oogstresten van maïsplanten (de kolven, bladeren en deels ook stengels die op de akker achterblijven na de oogst van de maïskorrels) met behulp van een biologisch proces. Initieel zal de productiecapaciteit 75 miljoen liter bio-ethanol per jaar bedragen, naar verwachting uit te breiden naar circa 95 miljoen liter per jaar.

Kopiëren

Beide bedrijven verwachten de technologie van het project te kunnen kopiëren naar fabrieken die zullen worden gebouwd op de overige 26 maïs-ethanol locaties in POET’s productienetwerk, en haar in licentie te verkopen aan andere producenten in de VS en de rest van de wereld. Uitgaande van de schattingen van het Amerikaanse Environmental Protection Agency over het verbruik van bio-ethanol uit oogstresten van maïsplanten zullen tussen nu en 2022 in de VS zo’n 400 nieuwe bio-raffinaderijen moeten worden gebouwd.

Belangrijke stap

Feike Sijbesma, bestuursvoorzitter van DSM, heeft hoge verwachtingen van de nieuwe samenwerking: “Deze samenwerking is voor DSM een strategische mijlpaal. Samen hebben we de sleutel in handen om kansen te ontsluiten op het gebied van de productie van bio-ethanol. De wereld staat voor ongekende uitdagingen, met een groeiende wereldbevolking die een steeds groter beslag legt op de natuurlijke hulpbronnen. Daarom moeten we haast maken met de overgang naar een bio-economie, en deze joint venture is een belangrijke stap in die richting.”

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

DSM gaat in VS biobrandstof uit maïs maken | TankPro.nl

DSM gaat in VS biobrandstof uit maïs maken

Het Nederlandse chemiebedrijf DSM gaat 250 miljoen dollar investeren in een biobrandstof-fabriek in het het Amerikaanse South-Dakota. Het doet dit samen met een Amerikaanse partner POET. De fabriek gaat maïs-resten omzetten in de tweede generatie biobrandstoffen. Eind  2013 moet de productie zijn opgestart.

De beide partners zullen bio-ethanol produceren uit oogstresten van maïsplanten (de kolven, bladeren en deels ook stengels die op de akker achterblijven na de oogst van de maïskorrels) met behulp van een biologisch proces. Initieel zal de productiecapaciteit 75 miljoen liter bio-ethanol per jaar bedragen, naar verwachting uit te breiden naar circa 95 miljoen liter per jaar.

Kopiëren

Beide bedrijven verwachten de technologie van het project te kunnen kopiëren naar fabrieken die zullen worden gebouwd op de overige 26 maïs-ethanol locaties in POET’s productienetwerk, en haar in licentie te verkopen aan andere producenten in de VS en de rest van de wereld. Uitgaande van de schattingen van het Amerikaanse Environmental Protection Agency over het verbruik van bio-ethanol uit oogstresten van maïsplanten zullen tussen nu en 2022 in de VS zo’n 400 nieuwe bio-raffinaderijen moeten worden gebouwd.

Belangrijke stap

Feike Sijbesma, bestuursvoorzitter van DSM, heeft hoge verwachtingen van de nieuwe samenwerking: “Deze samenwerking is voor DSM een strategische mijlpaal. Samen hebben we de sleutel in handen om kansen te ontsluiten op het gebied van de productie van bio-ethanol. De wereld staat voor ongekende uitdagingen, met een groeiende wereldbevolking die een steeds groter beslag legt op de natuurlijke hulpbronnen. Daarom moeten we haast maken met de overgang naar een bio-economie, en deze joint venture is een belangrijke stap in die richting.”

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.