spijkermat

Spijkermatten vooralsnog niet tegen benzinedieven

spijkermat

Een aantal politiekorpsen gaat experimenteren met spijkermatten om vluchtende overvallers per auto te kunnen inrekenen. De nieuwe spijkermat zal vooralsnog niet worden gebruikt voor het aanhouden van benzinedieven en zal dus geen vervanging worden van de filefuik. Wel kan het middel gebruikt worden tegen overvallers van tankstations.

Volgens Dick Shouten , plaatsvervangend korpschef politie Midden- en West- Brabant, zal de spijkermat expliciet gebruikt worden voor het vangen van vluchtende overvallers. “Ik denk niet dat het past om hiermee vluchtende benzinedieven te pakken. We hebben met het Openbaar Ministerie duidelijke afspraken gemaakt waarbij we de spijkermat gaan inzetten. Dat heeft alles met proportionaliteit te maken.”

Injectienaalden

De spijkermat bestaat uit een uitrolbare mat met op injectienaalden lijkende pinnen. Deze worden zodra de auto hier overheen rijdt door de banden meegenomen, waarna de band binnen twaalf seconden leegloopt. Bij de oude spijkermatten konden autobanden ontploffen waardoor de kans bestond dat de vluchtwagen over de kop sloeg. Dit najaar zal de proef met de nieuwe spijkermaat worden opgestart.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.