Elektronisch factureren is simpel en levert geld op

AMSTERDAM – De website van iDEAL. iDEAL is een betaalstandaard voor veilige en directe betalingen op internet via internetbankieren. iDEAL is online betalen via uw eigen bank. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Ieder jaar versturen bedrijven bijna 500 miljoen facturen per post. Vervolgens worden deze facturen handmatig verwerkt. Dit kost tijd en geld. Daarom stimuleert de overheid om elektronische facturen te verzenden, naar de overheid maar ook naar bedrijven onderling. Pomphouders kunnen voor hun e-facturatie gebruik maken van FuelOffice van Extendas.

Een e-factuur biedt zowel klant als leverancier voordelen. Wanneer alle bedrijven in de Europese Unie (EU) elektronische facturen zouden sturen, hoeven er jaarlijks 15 miljoen minder bomen gekapt te worden. De belangrijkste voordelen voor de ondernemer zijn:
  • besparing van tijd en geld; niet meer handmatig facturen vouwen, versturen en brieven openen;
  • snellere verwerking facturen en minder fouten;
  • tijdige betaling van facturen.

Maat

Inmiddels zijn er meer dan 1000 tanksations in Nederland die met FuelOffice werken. Volgens Marcel Cauli van Extendas is E-facturatie inmiddels de maat binnen de tankstationbranche.”Het is ook gewoon een simmpel rekensommetje. Een papieren factuur kost al snel 1 euro. Een E-factuur hoegenaamd niets. Ook verwerken we de gegevens van honderdduizenden tankpassen. Dat scheelt de pomphouder enorm in tijd en geld.”

Overstappen

Overstappen naar e-factureren is eenvoudig. U kunt uw huidige boekhoudpakket geschikt maken voor elektronisch factureren. Ook voor mkb’ers en eenmanszaken is het gemakkelijk over te stappen naar elektronisch factureren. Er bestaan verschillende facturatieprogramma’s die elektronische facturen kunnen maken. Ook voor kleine bedrijven. Steeds meer (grote) bedrijven sturen elektronische facturen. Naar de overheid, maar ook onderling. Bij hoeveel facturen e-factureren interessant is, verschilt per organisatie.

Drempel

Om de drempel tot elektronisch factureren zo laag mogelijk te maken, heeft de overheid de regels vereenvoudigd.

  • Het is niet meer verplicht een papieren kopie van een elektronische factuur te bewaren voor de Belastingdienst.
  • De regels voor elektronische facturen zijn gelijkgetrokken met die van papieren facturen.
  • De elektronische handtekening is niet meer verplicht.

Ambitie

Het is de ambitie van de Rijksoverheid om in 2014 80% van de facturen elektronisch te ontvangen. Steeds meer overheidsorganisaties werken dit moment met e-facturen of zijn van plan dit op korte termijn te doen. Sinds 1 januari 2011 kunnen bedrijven hun rekeningen elektronisch indienen bij alle 78 Rijksoverheidsorganisaties.

Auteur: Redactie

1 reactie op “Elektronisch factureren is simpel en levert geld op”

Stichting Waarborg E-factureren|18.12.11|17:57

Om het duurzame gebruik van e-factureren in Nederland verder te vergemakkelijken, heeft de Stichting Waarborg E-factureren de Checklist E-factureren (www.checklistefactureren.nl) en de Toolbox E-factureren (www.toolboxefactureren.nl) ontwikkeld.

De Checklist E-factureren is een self-assessment en de Toolbox E-factureren zit boordevol handige instrumenten om direct met e-factureren aan de slag te gaan. Beide zijn gratis en bedoeld voor organisaties van groot tot klein,

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.