VVD voor invoering kentekenplaat-chip

De VVD is voor invoering van een chip in de kentekenplaat om zo criminaliteit tegen te gaan. Met een chip zouden criminelen veel makkelijker zijn op te sporen en zouden gestolen kentekenplaten vooraf kunnen worden herkend. Dat zegt VVD-kamerlid Charlie Aptroot.

“De fraude met gestolen kentekenplaten kan eenvoudig worden voorkomen door kentekenplaten van een op afstand leesbare chip te voorzien”, aldus Aptroot. ,, Deze wordt  zo op de auto bevestigd dat de kentekenplaat onbruikbaar wordt bij verwijdering. ”

Helpen

Volgens de VVD-er kan de kentekenplaatchip vooral helpen tegen benzinediefstal. “Deze chip is af te lezen door politie en bijvoorbeeld benzinepomphouders met een eenvoudige en betaalbare scanner. Kosten: 2000 euro per scanner, terwijl de bestaande optische kentekenlezers 25.000 euro kosten.”

Zodra een valse kentekenplaat door een scanner wordt herkend kan de pomphouder de pomp blokkeren.

Ministerie

Volgens het ministerie van Infrastaructuur is er op dit moment al onderzoek naar diefstalbestendige kentekenplaten. Ook wordt er gekeken of chips hierin een rol kunnen spelen. Het onderzoek wordt voor het eind van het jaar afgerond.

Inmiddels roepen belangenverenigingen BOVAG en BETA automobilisten op om kentekenplaten met popnagels vast te zetten of zelfs vast te lassen op de bumper.

Lees ook:  Chip in kentekenplaat moet benzinediefstal stoppen

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.