Chip in kentekenplaat moet benzinediefstal stoppen

Het lijkt zo simpel. Plaats een chip in de kentekenplaat van de auto en de pomphouder kan aan de kassa meteen herkennen of het hier al dan niet een vals kenteken betreft. Daarmee zouden benzinedieven het wel erg moeilijk krijgen om nog te tanken zonder te betalen.

Benzinediefstal bij tankstations is sinds jaar en dag een probleem van aanzienlijke omvang voor pomphouders. In 2011 werd er voor circa 1,8 miljoen euro aan benzine gestolen bij Nederlandse tankstations.

Dat is veel, maar staat niet meer in verhouding met de 13 miljoen euro in 2003. Sindsdien hebben pomphouders enorm geïnvesteerd in camerabewaking om benzinediefstal terug te dringen. Maar tegen benzinedieven met valse kentekenplaten valt weinig te doen.

Chip

Om het probleem helemaal te tackelen heeft kentekenplaat-fabrikant Koert Kirpestein de zogeheten Radio Frequency Identification Device-kentekenplaat (RFID) bedacht. Deze chip is in de nummerplaat aangebracht, niet los te maken en heeft een unieke code die overeenkomt met het voertuig. Zodra de chip wordt uitgelezen bij een tankstation weet de pomphouder wat hem te doen staat als de code niet overeenkomt met de auto.

Getest

De chip is in het voorjaar al getest door de RDW en goed bevonden. Kirpestein begrijpt dan ook niet waarom de RFID-kentekenplaat nog niet kan worden ingevoerd.

“We hebben het ministerie al in februari gevraagd om een toelichting maar zitten nog steeds op antwoord te wachten.” Aan de kosten hoeft het volgens hem niet te liggen. De automobilist betaalt tussen de 5 tot 7 euro meer voor twee nummerplaten. “Een schijntje als je daarmee de criminaliteit die met gestolen kentekenplaten gepaard gaat, kunt terugdringen.”

Lassen

Kirpestein gelooft niet dat het lassen of op andere wijze vastzetten van de kentekenplaat veel soelaas biedt. “De ervaring leert dat criminelen zodra het ze moeilijker wordt gemaakt om de nummerplaten los te schroeven ze ze zelf gaan maken. Criminele bendes hebben hier de apparatuur voor. Bovendien is een kunststof bumper ook zo van de auto te verwijderen.”

Een bijkomend voordeel van de chip is dat de door consumenten gehate duplicaat-code ( voor als er al een keer een kentekenplaat is gestolen) van de nummerplaat verdwijnt. Volgens de autobranche zou dat een besparing van 750 euro per verkocht voertuig kunnen betekenen.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

6 reacties op “Chip in kentekenplaat moet benzinediefstal stoppen”

Peter R|02.11.11|10:32

Handig ja zo’n chip. Wordt meteen je complete rijgedrag vastgelegd, kan je net zo goed meteen een chip in je hoofd laten zetten, big brotherrrrrrr…..

peter|03.11.11|11:00

Zou mooi zijn, maar wat zijn de kosten voor het tankstation om te zien of het een vals kenteken is?
Er zal toch weer een nieuw apparaat aangekocht moeten worden of zoiets!

JEURISSEN|03.11.11|14:17

Het zou ook een optie zijn om zoals in Belgie de kentekenplaat als sticker op het voertuig te plakken, dan kunnen ze ook geen kentekenplaten meer stelen en op een andere auto bevestigen,

Want als er bij ans sprake is van tanken zonder te betalen dan is gat in de meeste gevallen met gestolen platen

jeroen|03.11.11|14:22

Op zich lijkt me dit een fantastische oplossing, maar wat nu als er een vals kentekenplaat over de goede heen zit. Als pomphouder krijg je door niets aan de hand laat maar tanken en vervolgens rijdt de dief aan. Krijg je als pomphouder dan ook te zien wat het orginelel was. Of is dit om privacyredenen geblokkeerd? Je zou ook een systeem kunnen bedenken door de klant vooraf te laten betalen.

Jeroen|03.11.11|14:49

Dat is een fantastisch idee, ware het niet dat me het niet helemaal waterdicht lijkt. Wat te doen met de dief die een origineel kenteken voert en er bovenop een valse heeft geschroefd/geplakt. De pomhouder krijgt door niets aan de hand, geeft de pomp vrij, dief rijdt door met valse platen. Kan je als pomphouder achteraf dan de juiste gegevens opvragen of is dat om privacy redenen afgedekt?

Peter|25.05.12|09:43

Een belachelijk idee. Om benzinediefstal tegen te gaan.We weten al wat er gebeurd is met het veroorzaken van een file om een benzinedief te kunnen aanhouden. Dit kostte een leven, voor zeg 100 euro. De oliemaatschappijen maken miljardenwinsten, laat ze zelf voor dit verlies opdraaien, of werk met een slagboom, zoals in buitenland. Nu weer een heel apparaat in werking zetten, RDW, de kentekenplaat fabrikant(gnifffel), scan apparatuur. De kosten worden nu op de automobilist/motorrjder afgewenteld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Chip in kentekenplaat moet benzinediefstal stoppen | TankPro.nl

Chip in kentekenplaat moet benzinediefstal stoppen

Het lijkt zo simpel. Plaats een chip in de kentekenplaat van de auto en de pomphouder kan aan de kassa meteen herkennen of het hier al dan niet een vals kenteken betreft. Daarmee zouden benzinedieven het wel erg moeilijk krijgen om nog te tanken zonder te betalen.

Benzinediefstal bij tankstations is sinds jaar en dag een probleem van aanzienlijke omvang voor pomphouders. In 2011 werd er voor circa 1,8 miljoen euro aan benzine gestolen bij Nederlandse tankstations.

Dat is veel, maar staat niet meer in verhouding met de 13 miljoen euro in 2003. Sindsdien hebben pomphouders enorm geïnvesteerd in camerabewaking om benzinediefstal terug te dringen. Maar tegen benzinedieven met valse kentekenplaten valt weinig te doen.

Chip

Om het probleem helemaal te tackelen heeft kentekenplaat-fabrikant Koert Kirpestein de zogeheten Radio Frequency Identification Device-kentekenplaat (RFID) bedacht. Deze chip is in de nummerplaat aangebracht, niet los te maken en heeft een unieke code die overeenkomt met het voertuig. Zodra de chip wordt uitgelezen bij een tankstation weet de pomphouder wat hem te doen staat als de code niet overeenkomt met de auto.

Getest

De chip is in het voorjaar al getest door de RDW en goed bevonden. Kirpestein begrijpt dan ook niet waarom de RFID-kentekenplaat nog niet kan worden ingevoerd.

“We hebben het ministerie al in februari gevraagd om een toelichting maar zitten nog steeds op antwoord te wachten.” Aan de kosten hoeft het volgens hem niet te liggen. De automobilist betaalt tussen de 5 tot 7 euro meer voor twee nummerplaten. “Een schijntje als je daarmee de criminaliteit die met gestolen kentekenplaten gepaard gaat, kunt terugdringen.”

Lassen

Kirpestein gelooft niet dat het lassen of op andere wijze vastzetten van de kentekenplaat veel soelaas biedt. “De ervaring leert dat criminelen zodra het ze moeilijker wordt gemaakt om de nummerplaten los te schroeven ze ze zelf gaan maken. Criminele bendes hebben hier de apparatuur voor. Bovendien is een kunststof bumper ook zo van de auto te verwijderen.”

Een bijkomend voordeel van de chip is dat de door consumenten gehate duplicaat-code ( voor als er al een keer een kentekenplaat is gestolen) van de nummerplaat verdwijnt. Volgens de autobranche zou dat een besparing van 750 euro per verkocht voertuig kunnen betekenen.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

6 reacties op “Chip in kentekenplaat moet benzinediefstal stoppen”

Peter R|02.11.11|10:32

Handig ja zo’n chip. Wordt meteen je complete rijgedrag vastgelegd, kan je net zo goed meteen een chip in je hoofd laten zetten, big brotherrrrrrr…..

peter|03.11.11|11:00

Zou mooi zijn, maar wat zijn de kosten voor het tankstation om te zien of het een vals kenteken is?
Er zal toch weer een nieuw apparaat aangekocht moeten worden of zoiets!

JEURISSEN|03.11.11|14:17

Het zou ook een optie zijn om zoals in Belgie de kentekenplaat als sticker op het voertuig te plakken, dan kunnen ze ook geen kentekenplaten meer stelen en op een andere auto bevestigen,

Want als er bij ans sprake is van tanken zonder te betalen dan is gat in de meeste gevallen met gestolen platen

jeroen|03.11.11|14:22

Op zich lijkt me dit een fantastische oplossing, maar wat nu als er een vals kentekenplaat over de goede heen zit. Als pomphouder krijg je door niets aan de hand laat maar tanken en vervolgens rijdt de dief aan. Krijg je als pomphouder dan ook te zien wat het orginelel was. Of is dit om privacyredenen geblokkeerd? Je zou ook een systeem kunnen bedenken door de klant vooraf te laten betalen.

Jeroen|03.11.11|14:49

Dat is een fantastisch idee, ware het niet dat me het niet helemaal waterdicht lijkt. Wat te doen met de dief die een origineel kenteken voert en er bovenop een valse heeft geschroefd/geplakt. De pomhouder krijgt door niets aan de hand, geeft de pomp vrij, dief rijdt door met valse platen. Kan je als pomphouder achteraf dan de juiste gegevens opvragen of is dat om privacy redenen afgedekt?

Peter|25.05.12|09:43

Een belachelijk idee. Om benzinediefstal tegen te gaan.We weten al wat er gebeurd is met het veroorzaken van een file om een benzinedief te kunnen aanhouden. Dit kostte een leven, voor zeg 100 euro. De oliemaatschappijen maken miljardenwinsten, laat ze zelf voor dit verlies opdraaien, of werk met een slagboom, zoals in buitenland. Nu weer een heel apparaat in werking zetten, RDW, de kentekenplaat fabrikant(gnifffel), scan apparatuur. De kosten worden nu op de automobilist/motorrjder afgewenteld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.