kassa, benzinepomp, medewerker

CAO-voorstel werkgevers: 2,5% loonsverhoging in 2 jaar

In de tweede onderhandelingsronde voor de CAO Tankstations en Wasbedrijven stellen de werkgeversbonden Bovag en Beta een loonsverhoging van 2,5 procent over twee jaar voor. CNV vakmensen vindt dit te weinig. De vakbond heeft zelf 2,5 procent salarisverhoging voor één jaar voorgesteld.

Volgens de Bovag en Beta wordt de branche van alle kanten bedreigd met stijging van de kosten en dalende marges en is er daarom weinig ruimte voor salarisverhogingen. Marco Hietkamp van CNV Vakmensen vindt dat werknemers in de tankstations en wasbedrijven in ieder geval de koopkracht moeten behouden.

Arbeidsongeschiktheid

Ook is er gesproken over de aanvulling van het loon bij arbeidsongeschiktheid voor werknemers met een onbepaald contract. De werkgever moet hen wettelijk twee jaar lang 70 procent van het loon doorbetalen bij arbeidsongeschiktheid. In de CAO staan nu twee regelingen, een van de Beta en een van de Bovag.

In de Bovag-regeling moet de werkgever het loon bij arbeidsongeschiktheid de eerste zes maanden aanvullen tot 100 procent en de overige maanden tot 90 procent. In de Beta-regeling betaalt de werkgever de eerste zes maanden 100 procent salaris. Het jaar daarop betaalt hij 85 procent en in het laatste half jaar 70 procent van het loon. De werkgeversbonden willen nu één regeling, die van de Beta.

Rooster

Ook de werkroosters en inroosteren van medewerkers kwam aan bod. CNV heeft aangegeven dat dit niet goed gaat. Bijvoorbeeld, als een parttimer een contract heeft van 32 uur per week en minder uren wordt ingeroosterd, moeten de zogenoemde min-uren in het meest ongunstige geval gecompenseerd moeten met vakantie-uren.  Werkgevers en de bonden gaan samen kijken hoe ze de CAO-tekst aan kunnen passen om dit te voorkomen.

Daarnaast is gesproken over scholing en veilig en gezond werken. CNV heeft voorgesteld om een toeslag te betalen aan de BHV-er op het bedrijf. De tweede onderhandelingsdag was 24 juni. Op 14 september gaan de onderhandelingen voor de nieuwe CAO verder.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CAO-voorstel werkgevers: 2,5% loonsverhoging in 2 jaar | TankPro.nl
kassa, benzinepomp, medewerker

CAO-voorstel werkgevers: 2,5% loonsverhoging in 2 jaar

In de tweede onderhandelingsronde voor de CAO Tankstations en Wasbedrijven stellen de werkgeversbonden Bovag en Beta een loonsverhoging van 2,5 procent over twee jaar voor. CNV vakmensen vindt dit te weinig. De vakbond heeft zelf 2,5 procent salarisverhoging voor één jaar voorgesteld.

Volgens de Bovag en Beta wordt de branche van alle kanten bedreigd met stijging van de kosten en dalende marges en is er daarom weinig ruimte voor salarisverhogingen. Marco Hietkamp van CNV Vakmensen vindt dat werknemers in de tankstations en wasbedrijven in ieder geval de koopkracht moeten behouden.

Arbeidsongeschiktheid

Ook is er gesproken over de aanvulling van het loon bij arbeidsongeschiktheid voor werknemers met een onbepaald contract. De werkgever moet hen wettelijk twee jaar lang 70 procent van het loon doorbetalen bij arbeidsongeschiktheid. In de CAO staan nu twee regelingen, een van de Beta en een van de Bovag.

In de Bovag-regeling moet de werkgever het loon bij arbeidsongeschiktheid de eerste zes maanden aanvullen tot 100 procent en de overige maanden tot 90 procent. In de Beta-regeling betaalt de werkgever de eerste zes maanden 100 procent salaris. Het jaar daarop betaalt hij 85 procent en in het laatste half jaar 70 procent van het loon. De werkgeversbonden willen nu één regeling, die van de Beta.

Rooster

Ook de werkroosters en inroosteren van medewerkers kwam aan bod. CNV heeft aangegeven dat dit niet goed gaat. Bijvoorbeeld, als een parttimer een contract heeft van 32 uur per week en minder uren wordt ingeroosterd, moeten de zogenoemde min-uren in het meest ongunstige geval gecompenseerd moeten met vakantie-uren.  Werkgevers en de bonden gaan samen kijken hoe ze de CAO-tekst aan kunnen passen om dit te voorkomen.

Daarnaast is gesproken over scholing en veilig en gezond werken. CNV heeft voorgesteld om een toeslag te betalen aan de BHV-er op het bedrijf. De tweede onderhandelingsdag was 24 juni. Op 14 september gaan de onderhandelingen voor de nieuwe CAO verder.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.