vrachtwagen, parkeerplaats

Beta: Tankstations gaan niet betalen voor cameratoezicht

vrachtwagen, parkeerplaats

Tankstations gaan niet bijdragen aan een cameratoezichtsysteem voor verzorgingsplaatsen langs de Nederlandse snelwegen. Dat zegt Beta-voorzitter Ewout Klok in een reactie op de plannen van onder andere Transport en Logistiek Nederland. In het voorstel staat dat cameratoezichtsystemen met de financiële hulp van de publieke sector landelijk ingevoerd moet worden. Zo moet transportcriminaliteit bij tankstations, wegrestaurants, truckstops en bedrijventerreinen tegen worden gegaan.

Een landelijk dekkend netwerk kost volgens het rapport 20 miljoen euro per jaar en een eenmalige investering van 37 miljoen. Omdat de rijksoverheid die kosten niet alleen kan dragen, doet de transportsector een beroep op de private sector en locale overheden, meldt Transport Online. Ook tankstations en wegrestaurants zouden hieraan moeten meebetalen.

Veiligheid

Klok zegt echter in het NCRV-radioprogramma Knooppunt Kranenbarg dat veiligheid al lang hoog in het vaandel staat in de tankstationbranche en zijn de terreinen van tankstations al beveiligd met camera’s. “Wij zorgen op onze terreinen zelf voor onze veiligheid en die van onze klanten.” Volgens Klok moet de transportsector door het daling van het aantal incidenten eerst naar de verzekeraars om het plan te financieren.

Het rapport werd opgesteld door betrokken partijen uit de transportsector, waaronder Transport en Logistiek Nederland (TLN). Dinsdag werd het gepresenteerd aan minister Opstelten in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De partijen onderzochten of Secure Lane, een lokale maatregel tegen transportcriminaliteit, landelijk kan worden ingevoerd.

Camerasysteem

Secure Lane is een cameratoezichtsysteem op parkeerplaatsen voor vrachtwagens, verzorgingsplaatsen zoals die bij tankstations langs snelwegen en bedrijventerreinen, dat is aangesloten op het politienetwerk. Uit het onderzoek blijkt dat de transportcriminaliteit in Nederland met 25 procent worden verminderd als Secure Lane landelijk wordt ingevoerd. De transportsector lijdt nu jaarlijks 350 miljoen euro schade door criminaliteit, waaronder ladingdiefstal.

De Secure Lane werd in 2010 ingevoerd op 15 verzorgingsplaatsen langs het traject van de Rotterdamse haven naar Venlo, via de A16, A58 en A67. Volgens TLN liep het aantal incidenten op beveiligde parkeerplaatsen in een jaar terug van 74 naar 4. Het ministerie van Milieu en Infrastructuur en Rijkswaterstaat betalen nu deze kosten.

Onderzoek

Het onderzoek is een initiatief van Transport en Logistiek Nederland (TLN), verladersorganisatie EVO en het Verbond van Verzekeraars. Zij werkten samen  met het ministerie van Veiligheid en Justitie, het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook werd samengewerkt met Stichting CrimiNee!, Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), Maecon en Les Routiers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.