Raadszaal

Vergunning tankstation Purmerend ten onrechte ingetrokken

De gemeente Purmerend heeft erkend dat de milieuvergunning van tankstation Zeilemaker deels ten onrechte is ingetrokken. Een jurist van de gemeente gaf dit toe tijdens een zitting bij de Raad van State in Den Haag.

Door het intrekken van de hele vergunning werd de verkoop van brandstof in de avonduren verboden. Het was de gemeente echter vooral te doen om de verkoop en de opslag van LPG.

Bekentenis

De bekentenis is waarschijnlijk het gevolg van een tussenvonnis van de Raad, eind vorig jaar. Toen oordeelde de Raad dat de gemeente te ver was gegaan door de vergunning voor alle activiteiten van het tankstation in te trekken.

Het bestemmingsplan De Purmer 2005 is de oorzaak van het geschil. In dat plan was de LPG-installatie weg bestemd omdat deze te dicht bij een woning in de omgeving ligt. Zeilemaker had op de hoogte gebracht moeten worden van het bestemmingsplan omdat het plan directe gevolgen heeft voor het tankstation. Dit gebeurde echter niet, waardoor hij geen bezwaar kon aantekenen, zegt Waterland Dichtbij.

Tankstation

De gemeente constateerde vervolgens dat het benzinestation niet voldeed aan de geldende milieuregels voor de LPG-installatie. Een voorgestelde aanpassing van het bestemmingsplan is volgens de jurist van de gemeente niet de oplossing om de LPG-verkoop te redden. Als het plan namelijk wordt aangepast wordt de installatie gezien als een nieuwe installatie. Dan moet aan nog strengere milieuregels worden voldaan.

Volgens de advocate van Zeilemaker is het niet meer dan een truc van de gemeente om het tankstation met bijbehorende garage stap voor stap uit te schakelen. Zeilemaker zegt dat de grootste reden hiervoor de mogelijke woningbouw in de buurt van het tankstation is.

Oplossing

De voorzitter van de Raad vroeg zich af of de gemeente goed naar andere oplossingen heeft gekeken.  Volgens de jurist gaat het echter enkel om de veiligheid van de omgeving.

De gemeente neemt in augustus een besluit over de mogelijkheden voor Zeilemaker. Ook volgt dan een standpunt over de onbemande verkoop van brandstof in de avonduren. De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.