contract

CAO-onderhandelingen in teken van salaris en veiligheid

De onderhandelingen voor  de CAO voor Tankstations en Wasbedrijven zijn op 1 juni van start gegaan. Bovag en Beta willen een gematigde loonsverhoging vanwege de stijgende kosten. De vakbonden willen dat de werknemers in ieder geval de koopkracht behoudt.

De vakbonden FNV, CNV, de Unie en LBV willen daarom een loonsverhoging tussen de 2 en 2,5 procent op jaarbasis. Door de sterke inflatie gaan tankstationmedewerkers er met een gematigde salarisverhoging op achteruit.

Flexwerkers

Daarnaast moeten flexwerkers hetzelfde salaris krijgen als vaste krachten, zo vinden de vakbonden. Nu verdienen zij vaak minder. De loonsverhoging moet ingaan op 1 september, wanneer de nieuwe CAO in gaat. Zowel CNV als FNV benadrukken dat het werken op het tankstation een vak is. Dat is dan ook de titel van hun voorstellenbrief.

De vakbonden benadrukken daarnaast de noodzaak voor extra veiligheidsmaatregelen. Nu is verplicht om bijvoorbeeld de veiligheidskooi gesloten te houden tussen negen uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends. In de winter is het echter veel langer donker.

Werknemers

FNV wil dat de kooi dicht moet tussen vijf uur ’s avonds en acht uur ’s ochtends om de werknemers te beschermen. Ook gelijke salarissen voor oproepkrachten, meer opleidingsuren en een compensatie voor de stijgende ziektekosten staan bij de bonden op de planning.

Werkgeversorganisaties Beta en Bovag vinden dat er een pas op de plaats gemaakt moet worden door de stijgende kosten voor ondernemers. Zo is de brandstofprijs hoger, waardoor er meer geld moet worden uitgetrokken voor bijvoorbeeld voorraadfinanciering, verklaren de organisaties op de website Bovag-cao.nl. De marge op brandstof is een vast bedrag in centen en niet in procenten, dus de tankstationondernemer profiteert niet van de stijging van de benzineprijs.

Werkgevers

Daarnaast willen de werkgeversorganisaties rust creëren op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Omdat vorig jaar de twee bestaande CAO’s zijn samengevoegd tot één nieuwe CAO willen de werkgevers niet te veel wijzigen.

Wel zijn de Bovag en Beta bereid te praten over een bescheiden loonsverhoging, maatregelen om arbeidsongeschiktheid zoveel mogelijk terug te dringen en de kosten van arbeidsongeschiktheid te beperken.

De volgende onderhandelingsdag is op 24 juni. Dan wordt dieper ingegaan op de voorstellen van de verschillende partijen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.