contract

CNV wil salarisverhoging van 2,5 procent voor werknemers

CNV Vakmensen wil een salarisverhoging van 2,5 procent en een volledige in plaats van een halve scholingsdag voor werknemers in de tankstationbranche. Dat staat in de nieuwsbrief die CNV heeft verstuurd aan de leden.

Het CNV wil een salarisverhoging van 2,5 procent. Die zou op 1 september 2011 moeten ingaan. De werknemersorganisatie gaat hierbij uit van een inkomensontwikkeling waarbij minimaal sprake is van koopkrachtbehoud.

Ook gaan de premies van ziektekostenverzekeringen flink stijgen. CNV wil dat deze stijging voor werknemers gecompenseerd wordt. CNV stelt voor om een ziektekostentoeslag van 15 euro per maand uit te betalen.

Scholing

Ook wil het CNV dat het recht voor een halve scholingsdag per werknemer verhoogd wordt naar 1 scholingsdag. Een werknemer moet jaarlijks recht hebben op een functioneringsgesprek en gesprek voor een persoonlijk ontwikkelingsplan.

De vakbond wil meer aandacht voor de positie van vrouwen in de tankstations. De bond wil dat doen door middel van een onderzoek naar de positie van vrouwen.  Het CNV wil ook betere mogelijkheden voor vrouwen om carrière te maken. Vrouwen moeten betere kansen krijgen om zich op het gebied van management te ontwikkelen. Daarnaast zouden tankstations ook werknemers met een beperking in dienst moeten nemen of houden.

Duurzaamheid

CNV wil dat er gekeken wordt naar het begrip duurzaamheid binnen tankstations. De term geeft volgens de CNV de intentie weer om in het ondernemen anders te gaan kijken. Hierbij denkt de bond aan de werksfeer, maar ook hoe er wordt omgegaan met producten van een food-afdeling.

De vakbond pleit ook voor een nieuwe indeling van functies. De huidige indeling is op een praktische manier tot stand gekomen. CNV wil een indeling maken op basis van een erkend functieclassificatie-systeem. Dat betekent dat de bond wil kijken naar de werkelijke werkzaamheden van een werknemer. Daaronder vallen ook productkennis en de manier waarop werknemers met klanten omgaan.

CAO

De CNV wil de CAO vaststellen op 12 maanden: van 1 september 2011 tot 31 augustus 2012.

Werknemers kunnen nog steeds eigen voorstellen insturen. Ook gaat CNV Vakmensen de komende week tankstations bezoeken. Volgende week verwacht CNV de definitieve voorstellenbrief aan de werkgevers Bovag en Beta te versturen.

Vakbond

CNV is een van de vakbonden die vanaf 1 juni 2011 gaat onderhandelen over een nieuwe CAO Tankstations en wasstraten. De overige vakbonden aan de onderhandelingstafel zijn FNV Bondgenoten, LBV en De Unie. De werkgevers worden vertegenwoordigd door branchevereniging Bovag en belangenvereniging Beta.

In een CAO zijn afspraken vastgelegd over opleiding en scholing, loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn, ontslag of pensioen. Ook zaken als scholing, kinderopvang en combinatie van privé en werk kunnen in een CAO worden geregeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.