failliet, bankroet, schuld

Werkgevers: ‘Doorstart te makkelijk na faillissementsfraude’

Malafide ondernemers gaan keer op keer failliet met hetzelfde bedrijf omdat de wetgeving aan alle kanten lekt. Dat vinden ondernemers in de grafische sector, de transportbranche en het grondverzet. Zij pleiten in Forum, het opinieblad van VNO-NCW, voor actie tegen deze doorstarters.

Malafide ondernemers profiteren volgens hen vooral van de manier waarop een curator een faillissement afwikkelt.

Curator

De curator wordt betaald uit de boedel van het ter ziele gedane bedrijf. Als blijkt dat daar geen geld meer zit, is hij geneigd zo snel mogelijk de zaak af te wikkelen. Hij heeft volgens deze ondernemers geen zin in tijdrovende onderzoeken naar mogelijke fraude.

Er wordt bijvoorbeeld jaren onder de prijs gewerkt tot het financieel niet meer uit kan. Dan gaat het bedrijf op de fles. Als de ondernemer snel wil doorstarten, is hem dat alleen maar welkom. Het ontbreekt de curator ook vaak aan kennis van de bedrijfstak om te zien waar vals spel is gespeeld.

Werkgeversorganisatie

Cees Verweij, voorzitter van de werkgeversorganisatie voor de grafische sector KVGO, pleit voor een aanpassing van de faillissementswetgeving naar Duits model.

“Crediteuren hebben daar meer macht bij een faillissement. Een vergadering van crediteuren kan een curator opdrachten geven. Dat lijkt mij een heel goede verbetering op ons faillissementsrecht. Wij kunnen met onze kennis de curator dan ook een beetje richting geven”, zegt hij op VNO-NCW.nl.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Werkgevers: ‘Doorstart te makkelijk na faillissementsfraude’ | TankPro.nl
failliet, bankroet, schuld

Werkgevers: ‘Doorstart te makkelijk na faillissementsfraude’

Malafide ondernemers gaan keer op keer failliet met hetzelfde bedrijf omdat de wetgeving aan alle kanten lekt. Dat vinden ondernemers in de grafische sector, de transportbranche en het grondverzet. Zij pleiten in Forum, het opinieblad van VNO-NCW, voor actie tegen deze doorstarters.

Malafide ondernemers profiteren volgens hen vooral van de manier waarop een curator een faillissement afwikkelt.

Curator

De curator wordt betaald uit de boedel van het ter ziele gedane bedrijf. Als blijkt dat daar geen geld meer zit, is hij geneigd zo snel mogelijk de zaak af te wikkelen. Hij heeft volgens deze ondernemers geen zin in tijdrovende onderzoeken naar mogelijke fraude.

Er wordt bijvoorbeeld jaren onder de prijs gewerkt tot het financieel niet meer uit kan. Dan gaat het bedrijf op de fles. Als de ondernemer snel wil doorstarten, is hem dat alleen maar welkom. Het ontbreekt de curator ook vaak aan kennis van de bedrijfstak om te zien waar vals spel is gespeeld.

Werkgeversorganisatie

Cees Verweij, voorzitter van de werkgeversorganisatie voor de grafische sector KVGO, pleit voor een aanpassing van de faillissementswetgeving naar Duits model.

“Crediteuren hebben daar meer macht bij een faillissement. Een vergadering van crediteuren kan een curator opdrachten geven. Dat lijkt mij een heel goede verbetering op ons faillissementsrecht. Wij kunnen met onze kennis de curator dan ook een beetje richting geven”, zegt hij op VNO-NCW.nl.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.