Japan, kerncentrale, aardbeving

Aardbeving Japan zorgt voor lagere benzineprijzen

De aardbeving en tsunami in Japan alsmede de daarna volgende problemen in de kerncentrales zorgen voor lagere brandstofprijzen. UnitedConsumers gaat nu uit van een gemiddelde landelijke adviesprijs van 1,697 euro per liter.

Zowel BP, Texaco, Esso als Total hanteren nog een prijs van 1,699 euro per liter, terwijl Shell in prijs is gezakt naar 1,689. De prijs voor diesel is gelijk gebleven op 1,419.

Olievraag

De verwachting is dat de prijzen verder zullen dalen door de aanhoudende problemen in Japan. Door de aardbeving, tsunami en problemen in de kerncentrales zou de vraag naar olie in Japan sterk kunnen afnemen.

Japan is een van de grootste economische machten in de wereld. Als de vraag hier wegvalt, dan heeft dit effect op de olieprijs. Nu al kost een vat olie minder dan 100 dollar, terwijl dit voor de ramp veel hoger was.

Gasprijzen

Bij olieconcern Shell verwachten ze verder dat de ramp gevolgen kan hebben voor de mondiale gasprijzen. De financieel directeur van Shell Simon Henry zei dit tijdens een strategiepresentatie van Shell in Londen.

Japan is goed voor 36% van de totale LNG-markt. Omdat er in Japan nu een energietekort is door de ramp en de kerncentrales ook geen energie leveren, moet Japan op zoek naar alternatieve energiebronnen. Daardoor kan de afname van gas wellicht weer toenemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.