financien, geld, administratie

Geen extra geld voor pomphouders door hoge brandstofprijs

De hoge brandstofprijzen leveren geen winst op voor de pomphouders. Dat heeft Ewout Klok, voorzitter van de belangenorganisatie voor tankstationshouders Beta, gezegd tijdens een gesprek op Radio 1. Het zorgt juist voor een stijging van het aantal onbemande pompen.

Volgens Klok denken veel automobilisten dat de pomphouder verdient aan de verkoop van de brandstof tegen de hoge prijzen. Dit is niet het geval aangezien bijna 1 euro van de totale prijs naar de Nederlandse schatkist gaat.

Accijnzen

Van de huidige Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor benzine van 1,697 euro gaat het gros naar de overheid. Volgens consumentenorganisatie United Consumers gaat bij een afgeronde prijs van 1,700 euro 0,73 euro naar accijnzen en heffingen.

Als de BTW ook nog eens mee wordt geteld, van ongeveer 0,27 euro, betekent dit dat al zeker 1 euro niet naar de pomphouder gaat. De hoge brandstofprijzen zorgen er dan ook voor dat er steeds meer onbemande pompen komen.

Extra kosten

Bij een bemande pomp zit de pomphouder immers met extra kosten als personeel. Daardoor kunnen zij minder korting geven op de brandstofprijzen. Toch geven de meeste ondernemers volgens Klok nu toch kortingen om de bestaande klanten zoveel mogelijk te behouden.

De pomphouders hebben daarbij echter een beperkte speelruimte door de hoge prijzen, waardoor het prijsverschil vaak een paar centen is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.