Total, benzinepomp, tankstation

Total en Russische Novatek sluiten alliantie

Total, benzinepomp, tankstation

Het Franse olieconcern Total en het Russische gasbedrijf Novatek hebben een strategische alliantie opgezet. Door de alliantie krijgt Total in april een aandeel van zo`n 12% in Novatek. Total betaalt hier zo’n 4 miljard dollar voor.

Volgens Christophe de Margerie, de CEO van Total, krijgt Total in ieder geval een belang van 20% in de uitbouw van het gasveldproject Yamal. Novatek is de meerderheidsaandeelhouder in dit gasveldproject met 51%.

Jaarlijkse productie

Yamal is een Arctisch gasveld. Naar schatting bevat het gasveld 1.250 miljard kubieke meter aan aardgas. Total en Novatek denken met Yamal te kunnen komen tot een jaarlijkse productie van meer dan 15 miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG).

Het aandeel dat Total in Novatek neemt, kan overigens nog groeien. Het aandeel bedraagt eerst 12,08% met de intentie dit te laten groeien tot 15% binnen 12 maanden en tot 19,40% in 36 maanden.

Onafhankelijk

Met de deal wordt er ook iemand door Total aangewezen om als vertegenwoordiger voor Total te dienen binnen de Raad van Bestuur van Novatek. Het aandeel zelf wordt verkregen door een aandelenemissie.

Novatek is voor Total een interessante partij, omdat het de grootste onafhankelijke gasproducent van Rusland is. Novatek levert gas aan ongeveer 10% van de Russische particuliere markt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.